Όλη η απολογία του προφυλακισμένου Ι.Γ. και η κρυφή κάμερα της ΕΛΑΣ στο γραφείο του που κατέγραφε τα πάντα επί μήνες.
Οι έρευνες των Αρχών για τον εγκέφαλο του κυκλώματος στη ΔΟΥ της Κέρκυρας αποκάλυψαν ότι στο πρόσφατο παρελθόν ήταν μέλος του Σώματος Επιθεωρητών και διεξήγαγε εσωτερικούς ελέγχους στις εφορίες!
Ο Ι.Γ. κατάφερε να ανελιχθεί, να αναγορευθεί καθηγητής και να διδάσκει τους νέους εφοριακούς στη Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας που εδρεύει στην Ηλιούπολη.
Ο Ι.Γ. σύντομα έγινε επιθεωρητής στο Σώμα Επιθεωρητών -γνωστών ως «Αδιάφθορων»- της Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Υπηρέτησε στα κεντρικά της υπηρεσίας και στη συνέχεια μετατέθηκε ως προϊστάμενος στη Διεύθυνση Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιά. Ως «Αδιάφθορος» ήλεγχε τη νομιμότητα των διαδικασιών και αν οι συνάδελφοί του τηρούσαν τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Επόμενος στόχος του ήταν να γίνει διευθυντής σε ΔΟΥ. Ζήτησε να μετακινηθεί στην Κέρκυρα, από όπου κατάγεται. Πράγματι, το 2023 πήγε στο νησί του Ιονίου και ανέλαβε τη θέση του υποδιευθυντή στη ΔΟΥ Κέρκυρας.
Σε μία από τις συνομιλίες του που κατέγραψαν οι Αρχές, ακούγεται να αναφέρεται απαξιωτικά για τη διευθύντριά του: «Θέλει η άλλη να είναι μια ζωή διευθύντρια, στα αρ… μου, της λέω. Ξέρεις τι με ενδιαφέρει; Η ουσία. Εγώ να έχω τα παιδιά τα δικά μου ευχαριστημένα και να είμαι εγώ ευχαριστημένος…».
Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του
«Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Δυστυχώς, έχω μεγάλο στόμα, χωρίς να εννοώ κάτι ουσιαστικό σε όλες αυτές τις συνομιλίες. Έχω κάνει μεγάλες προσπάθειες για να οργανώσω το Τμήμα Ελέγχων», είπε στην απολογία του στον ανακριτή ο κατηγορούμενος υποδιευθυντής, που φέρεται ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης και σήμερα είναι προφυλακισμένος
Οι «Αδιάφθοροι», σε συνεργασία με την Αστυνομία, κατάφεραν να τον παγιδεύσουν, τοποθετώντας κρυφή κάμερα μέσα στο γραφείο του και καταγράφοντας, με εικόνα και ήχο, όλα τα ραντεβού του με τους συγκατηγορούμενους συναδέλφους του. Σε ένα από τα βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, ο υποδιευθυντής συζητά με ελεγκτή της ΔΟΥ. Του λέει ότι έχει ζητήσει 20 τον χρόνο από έναν φορολογούμενο, εννοώντας, όπως εκτιμούν οι Αρχές, «λάδωμα» 20.000 ευρώ. «Μου είπε ότι είναι πολλά. Τι πολλά, ρε, του απάντησα.
Μας δουλεύεις, του λέω. Εσύ κλέβεις τόσα χρόνια. Μόνο τα πρόστιμα αν βάλεις». Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι τα «20 τον χρόνο» ήταν «το εκτιμώμενο ύψος βεβαίωσης, με βάση την εικόνα που είχαμε μπροστά μας από το Elenxis κατ’ εκτίμηση, και όχι χρήματα που ζήτησα εγώ για να μη βεβαιώσω παραβάσεις. Το “κάνε κάτι καλύτερο” δεν το είπα εγώ, αλλά μου το λέει ο λογιστής, για να μειωθεί το ποσό προς βεβαίωση στα νόμιμα όρια». Σε άλλο σημείο, ο υποδιευθυντής λέει στον συνομιλητή του «γιατί όταν, ρε π…, έχεις κλέψει 100 και σου ζητάνε να δώσεις από τα 100 τα 10. Εχουν μάθει στο μηδέν. Δεν υπάρχει με εμένα το μηδέν. Οταν υπάρχει μεγάλη πίτα, εξασφαλίζω για εσάς μεγάλη πίτα, παίρνω και εγώ το κομμάτι». Οπως ισχυρίστηκε στην απολογία του, «εννοώ ότι θα σταματήσουν πλέον να μην πληρώνουν τους φόρους τους. Με τη φράση για την πίτα και το κομμάτι, εννοώ ότι, ενόψει και των μέτρων που θεσπίζει η κυβέρνηση, όταν γίνεται από εμένα ορθός έλεγχος και βεβαιώνονται παραβάσεις, με μεγάλα ποσά φόρων και αρκετούς σε αριθμό ελέγχους, εγώ θα παίρνω, όπως και όλη η υπηρεσία, μπόνους, το οποίο ανέρχεται σε δύο ακαθάριστους μισθούς». Τη φράση «εγώ να γεμίσω την τσέπη μου θέλω», την αιτιολόγησε ως εξής: «Δεν αφορά τη δική μου πεποίθηση για το πώς βιοπορίζομαι, εξάλλου θα δείτε την περιουσιακή μου κατάσταση και αιτούμαι να γίνει ενδελεχής έλεγχος. Περιέγραφα τη νοοτροπία και την κουλτούρα που υπάρχει στους φορολογουμένους, δηλαδή την αποφυγή φόρων».
Τα λεφτά στο γραφείο
Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, ο υποδιευθυντής συζητά με συγκατηγορούμενό του και φαίνεται να τον συμβουλεύει ποιος είναι ο ασφαλής τρόπος για να πάρει τον φάκελο με τη μίζα: «Αμα δεν έχεις ενδιάμεσο, πες του ανθρώπου σε έναν φάκελο, γράψε απ’ έξω “ισοζύγια, παραστατικά, αποδείξεις”. Το αφήνει πάνω στο γραφείο σου. Ποιος θα πιστέψει ότι ο άλλος έχει πάρει λεφτά, αφού δεν τα έπιασε ποτέ στο γραφείο. Πάνω στο γραφείο θα αφήσεις τα λεφτά σου;». Οι συμβουλές του επεκτείνονται και στο πώς πρέπει να γίνουν τα ραντεβού με τους εκβιαζόμενους επιχειρηματίες: «Δεν βάζεις ποτέ χοντρό πακέτο μέσα στο σπίτι… Τους κλείνεις ένα ραντεβού κάπου… Πάμε για καφέ, βγες έξω να σε πάρω με το αμάξι να πάμε μια βόλτα. Τους παίρνεις βόλτα. Πρόσεξε πίσω σου αν σε ακολουθεί κανείς». Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι… επηρεάστηκε από τους επίορκους συναδέλφους του που συνελήφθησαν στη ΔΟΥ Χαλκίδας: «Από τις 21 Μαΐου 2024 που ξεκίνησε η έρευνα μετά τα γεγονότα στη ΔΟΥ Χαλκίδας που είχε πάρει τεράστια έκταση, υπήρχε μια γενικότερη αναστάτωση σε όλο τον κλάδο της υπηρεσίας μας και επηρεαστήκαμε όλοι. Πάνω σε αυτό το θέμα κάναμε συζητήσεις, βλακωδώς, με αφορμή το θέμα της ΔΟΥ Χαλκίδας. Η αναφορά μου σε φάκελο με ισοζύγια και αποδείξεις όπου θα μπουν τα λεφτά αποτελούν ένα υποθετικό σενάριο, με το οποίο θα μπορούσαν να είχαν δράσει οι δράστες στη ΔΟΥ Χαλκίδας… Δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία, γνώση, εκπαίδευση ή άποψη για μεθόδους αντιπαρακολούθησης».
Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες. Για παράδειγμα, αντί να αναφέρονται σε 10.000 ευρώ, μιλούσαν για το iphone μοντέλο 10. «Το iphone είναι αυτό που είπαμε; Το δέκα δεν είναι αυτό;», λέει ο υποδιευθυντής στον συγκατηγορούμενό του επόπτη, ο οποίος του απαντά «Εεε, μείον, το εννιά». «Το κινητό το ζήτησα προκείμενου να μπορεί η κόρη μου να βλέπει παιδικά και να μη χρησιμοποιεί το κινητό της γυναίκας μου. Για τον λόγο αυτό δεν με ενδιέφερε το μοντέλο. Εκεί που μιλάμε για το “10 μείον 9” ήταν ένα λογοπαίγνιο και τίποτα περισσότερο», υποστήριξε στην απολογία του ο υποδιευθυντής.
Δεν κατάφερε, πάντως, να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή τι εννοούσε όταν ζητούσε από επιχειρηματία να λύσουν την υπόθεσή του «ινκόγκνιτο» ή για τα «40» που ζητούσε, αλλά του αντιπρότειναν «30» και εκείνος ήθελε να ανέβει λίγο πιο πάνω. «Δεν θυμάμαι τι εννοούσα με το “ινκόγκνιτο”. Οπως δεν θυμάμαι τι συζητούσαμε για τη φράση με τα 40 και τα 30».
Ο υποδιευθυντής κατηγορείται για την εμπλοκή του σε οκτώ φορολογικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων ενός ξενοδόχου και ενός υπεύθυνου ιχθυοπωλείου. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ενδιάμεσος ήταν ο λογιστής, που επίσης κατηγορείται. Ο ξενοδόχος κατέθεσε στις Αρχές: «Ο λογιστής μού ζήτησε ένα ποσό προκειμένου να μου καταβληθεί η επιστροφή ΦΠΑ ύψους περίπου 446.000 ευρώ. Πράγματι, μου πιστώθηκε το ποσό και έπειτα παρέδωσα στον λογιστή 5.000 ευρώ». Ο υποδιευθυντής υποστήριξε ότι τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το ποσό που δόθηκε αφορούσε την αμοιβή του λογιστή, χωρίς ο ίδιος να έχει καμία σχέση: «Ο συγκεκριμένος έλεγχος ολοκληρώθηκε εντός 78 ημερών από την αίτηση, άρα εμπρόθεσμα, χωρίς δική μου παρέμβαση. Ουδέποτε ζήτησα ή έλαβα κάποιο ποσό από τον λογιστή ή τον φορολογούμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση του ιχθυοπώλη, ο υποδιευθυντής ισχυρίστηκε ότι «τον εξυπηρέτησα φιλικά και τον συμβούλευσα για τα ποσά που θα έπρεπε να δηλώσει, τα οποία υπολόγισα σε 18.000 ευρώ». Ο υποδιευθυντής δεν έπεισε τον εισαγγελέα και τον ανακριτή, που αποφάσισαν την προφυλάκισή του. Οι τρεις άλλοι υπάλληλοι της ΔΟΥ και ο λογιστής αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ για τον έναν εφοριακό, 3.000 ευρώ για τους άλλους δύο και 1.000 ευρώ για τον λογιστή.