Η χρονιά χάθηκε ανεπιστρεπτί για τη φημισμένη παραλία των Κουκουναριών της Σκιάθου για τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες του νησιού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Skiathoschannel.gr το μεγάλο ερώτημα που απευθύνεται στους αρμοδίους φορείς είναι το εξής:
«Υπάρχει νερό εντός του δάσους των Κουκουναριών και αν λειτουργεί το σύστημα πυρόσβεσης στην ξακουστή ομώνυμη παραλία;
Ακούει κανείς;;;»
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τις πυρκαγιές τις αντιμετωπίζουμε με δύο τρόπους: Προληπτικά και κατασταλτικά.
Με τον όρο «προληπτικά» αναφερόμαστε στο σύνολο της Ελληνικής νομοθεσίας που
επιβάλει ανάλογα με την χρήση την υπόδειξη μέτρων πυρασφάλειας, συστημάτων πυρανίχνευσης, έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να μην επεκτείνεται η φωτιά κλπ. Προσπαθούμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά πριν την έναρξη της, επιλέγοντας κάθε φορά το σύστημα που πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, σε συνδυασμό με το είδος της καύσιμης ύλης που μπορεί να έχουμε.
Με τον όρο «κατασταλτικά» αναφερόμαστε στο σύνολο των ενεργειών που κάνουμε
ώστε μετά την έναρξη της πυρκαγιάς να αντιμετωπίσουμε το συμβάν (με άμεση δηλαδή
αντιμετώπιση του συμβάντος) είτε ακολουθώντας κάποιο προσχεδιασμένο σενάριο
επέμβασης, είτε να εφαρμόσουμε τεχνικές και μέσα που υπάρχουν, ώστε
να καταστείλουμε την πυρκαγιά το συντομότερο δυνατό.
Πυρασφάλεια σημαίνει εγγύηση, συναίσθηση ή βεβαιότητα για την έλλειψη κινδύνων από πυρκαγιές. Υπάρχει καμία εγγύηση ασφαλείας από δασική πυρκαγιά για τους λουόμενους στην παραλία Κουκουναριές;
Αληθεύει ότι από το περασμένο καλοκαίρι καταγράφονται σοβαρές καταγγελίες κατοίκων και επισκεπτών ότι οι εγκαταστάσεις της γνωστής παραλίας έχουν μείνει χωρίς ύδρευση με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το σύστημα πυρόσβεσης και οι τουρίστες να κάνουν παράπονα για τις συνθήκες υγιεινής;
Σε τραγικό αδιέξοδο επιχειρηματίες, λουόμενοι και κάτοικοι
Σε απόγνωση βρίσκονται από την αρχή της τουριστικής περιόδου οι ιδιοκτήτες που διατηρούν καντίνες στις Κουκουναριές με τις εισπράξεις τους να παρουσιάζουν τουλάχιστον 30% μείωση σε σχέση με το 2023.
Προηγήθηκε μια «χασούρα» δύο μηνών χωρίς ομπρέλες αφού καθυστέρησε η διεξαγωγή του διαγωνισμού.
Αυτό προκάλεσε πονοκέφαλο στους υπεύθυνους αφού οι τρεις καντίνες που εξυπηρετούσαν μέχρι πέρυσι τον μεγάλο όγκο των τουριστών εφέτος λόγω καθυστέρησης των δημοπρασιών καντινών, ομπρελών και θαλασσίων σπορ προσπαθούν να μαζέψουν την χασούρα της σεζόν στο λίγο χρόνο που τους απομένει…
Με μόνο διακόσιες ομπρέλες σ’ ένα χιλιόμετρο παραλίας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν σε φουλ τουριστική περίοδο τρεις χιλιάδες άτομα κατά μέσο όρο ημερησίως. Κατά συνέπεια ανεβαίνει το κόμιστρο χρήσης της ομπρέλας που από δέκα ευρώ που ήταν μέχρι πέρυσι σήμερα ανέρχεται έως τα τριάντα πέντε ευρώ. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός διότι παλαιά είχαν εκατό ομπρέλες σε κάθε πόστο και σήμερα μόλις σαράντα!
Τέλος να σημειώσουμε το υψηλό τίμημα εκμίσθωσης που για τις καντίνες αγγίζει τα 65.000 ευρώ τη σεζόν!