Ήδη αρκετές από τις μεγάλες τράπεζες ανέφεραν την αυξημένη αυτοματοποίηση ως λόγο για τη μείωση του αριθμού του προσωπικού τους
Η Deutsche Bank περικόπτει 3.500 θέσεις εργασίας καθώς προωθεί ένα σχέδιο μείωσης του κόστους της κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2025.
Από την Hanna Ziady/CNN Business
Ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι σημείωσε πρόοδο προς τον στόχο, αλλά ότι θα πρεπει να εξοικονομήσει άλλα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) από περικοπές, ορισμένες από τις οποίες καθοδηγούνται από «απλοποιημένες θέσεις εργασίας και αυτοματοποίηση». Οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας θα χαθούν σε τομείς υπερεσιών γραφείου, πρόσθεσε σε δήλωση της η τράπεζα.
Οι περικοπές ανέρχονται σε περίπου 4% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας.
Η Deutsche Bank ανέφερε επίσης ότι τα κέρδη προ φόρων το 2023 αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια), στο υψηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία 16 χρόνια. Όμως τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 14% στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) καθώς αυξήθηκαν οι φορολογικοί λογαριασμοί της.
«Έχουμε… προσφέρει ανάπτυξη πολύ μπροστά από τον στόχο και διατηρήσαμε την εστίασή μας στην πειθαρχία του κόστους, ενώ επενδύουμε σε βασικούς τομείς», δήλωσε ο CEO Christian Sewing.
Η τράπεζα είπε ότι θα επιστρέψει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στους μετόχους το πρώτο εξάμηνο μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.
Η Deutsche Bank (DB) είναι μόλις η τελευταία σε μια σειρά δανειστών που ανακοίνωσε απολύσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν τα κέρδη.
Η Citibank δήλωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, εξοικονομώντας 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμα. Η UBS, εν τω μεταξύ, απολύει 3.000 θέσεις εργασίας μόνο στην Ελβετία καθώς απορροφά την Credit Suisse, ενώ άλλες περικοπές αναμένονται αλλού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Barclays (BCS), η Lloyds και η Metro Bank ανακοίνωσαν όλες απολύσεις τον Νοέμβριο.
Αρκετές από τις τράπεζες ανέφεραν την αυξημένη αυτοματοποίηση ως λόγο για τη μείωση του αριθμού του προσωπικού, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η πρόοδος στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στις θέσεις εργασίας. Η Lloyds, για παράδειγμα, είπε ότι παραιτείται από ορισμένους ρόλους αλλά ότι προσλαμβάνει για θέσεις δεδομένων και τεχνολογίας.
Αλλά οι τράπεζες μπορεί επίσης να προετοιμάζονται για ένα πιο σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς ο αντίκτυπος των αυξημένων επιτοκίων λειτουργεί μέσω της οικονομίας, οδηγώντας σε αυξανόμενες απώλειες στα δάνεια και εν αναμονή χαμηλότερων επιτοκίων που θα έρθουν, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τα περιθώρια των τραπεζών.
Η Deutsche Bank είπε ότι αύξησε τις προβλέψεις της για πιθανά επισφαλή χρέη κατά 300 εκατομμύρια ευρώ σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, κάτι που αντανακλά «τη συνεχιζόμενη προκλητική επίδραση των μακροοικονομικών συνθηκών και των επιτοκιακών συνθηκών».
Από την άλλη πλευρά, καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο δανεισμός γίνεται λιγότερο κερδοφόρος για τις τράπεζες.