Στο υπουργείο Εξωτερικών, με οδηγίες του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, ενώ σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας βρίσκονται οι πρεσβείες και τα προξενεία μας στην Μέση Ανατολή.
Σε εγρήγορση, πληροφορούμαι, πως βρίσκονται από χθες το πρωϊ οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό, μετά την αναζωπύρωση του κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή (Βόρειο Ισραήλ, Λίβανος και κυρίως δολοφονία ηγέτη της Χαμάς).
Ήδη στην περιοχή σπεύδουν τρία αμερικανικά πολεμικά, με 1.200 πεζοναύτες, την ώρα που Αμερικανοί βρέθηκαν και στην Κύπρο για να πιστοποιήσουν τοποθετήσεις (εάν απαιτηθούν) εκκένωσης πληθυσμού. Στη θαλάσσια περιοχή (Κύπρος – Λίβανος) βρίσκεται (εδώ και 20 ημέρες) και η φρεγάτα «Κουντουριώτης», μετέχοντας σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL). Εάν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού, θα πρέπει είναι πολύ πιθανόν ότι θα συνδράμει και η φρεγάτα «Κουντουριώτης». Στόχος η αποκλιμάκωση της κατάστασης δηλαδή να εξασφαλιστεί μη επέκταση της κρίσης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, με οδηγίες του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, ενώ σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας βρίσκονται οι πρεσβείες και τα προξενεία μας στην περιοχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχουν επικαιροποιηθεί και έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ταξιδιωτικές συστάσεις προς Έλληνες πολίτες στο Ισραήλ, στο Παλαιστινιακά εδάφη και στο Ιράν ενώ ειδικά για τον Λίβανο, έχει γίνει έκκληση για αποχώρηση των Ελλήνων που βρίσκονται στην χώρα.
Η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό, έχει προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο έτσι ώστε να μπορεί να παράσχει διπλωματική συνδρομή προς τους περίπου 3.500 χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στον Λίβανο, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.
***
Γιατί οι ανάδοχοι των πολεμικών μας πλοίων είναι συνήθως γυναίκες
Γυναίκες προτιμά το Πολεμικό Ναυτικό να βαφτίζουν τα πολεμικά πλοία, κρατώντας αυτό το έθιμο χρόνια τώρα. Για παράδειγμα ανάδοχος (δηλαδή νονά) της φρεγάτας «Υδρα», που μετείχε στην επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα και κατέρριψε μάλιστα και drones των Χούθι, ήταν η μητέρα του σημερινού Πρωθυπουργού Μαρίκα Μητσοτάκη. Την «Υδρα» η αείμνηστη Μαρίκα, την «βάφτισε» το 1992, σε ναυπηγείο στη Βόρεια Γερμανία.
Το Πολεμικό Ναυτικό πάντα βραβεύει τις πρώτες των πρώτων στις ναυτικές σχολές. Για παράδειγμα η πρώτη της τάξης στη Σχολή Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και αρχηγός της τάξης της, Δόκιμος Υπαξιωματικός Κωνσταντίνα Μπογδανάκη τιμήθηκε με τον τίτλο της «νονάς» σε πλοίο υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού, «Περσέας». Όπως και στο άλλο πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Αίας» ανάδοχος του ήταν γυναίκα αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, η Πλωτάρχης (Μ) Α. Ψωμαδέλλη.
Σε ειδικές περιπτώσεις η ονοματοδοσία πολεμικών πλοίων δίνεται σε συγγενείς πεσόντων- ηρώων αξιωματικών. Για παράδειγμα την ονοματοδοσία του πολεμικού Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», ορίστηκε ως ανάδοχος ο αδελφός του ήρωα Βασίλης Βλαχάκος. Στο πολεμικό Κατευθυνομένων Βλημάτων « Υποπλοίαρχος Καραθανάσης» ανάδοχός του ήταν ο υιός του ηρωϊκά πεσόντος αξιωματικού Γιάννης Καραθανάσης.
Πώς γίνεται όμως η βάφτιση ενός πολεμικού; Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι αυτό που διαλέγει την σαμπάνια. Όταν λέμε «διαλέγει», εννοούμε ότι διαλέγει μια σαμπάνια με λεπτό γυαλί ώστε να σπάσει από την πρώτη. Το έθιμο λέει εάν η σαμπάνια σπάσει από την πρώτη, τότε το πολεμικό πλοίο θα είναι καλότυχο. Εν συνεχεία η ή ο ανάδοχος διαβάζει μια ευχή να είναι το πλοίο καλοτάξιδο, γίνεται ο αγιασμός και το καράβι είναι έτοιμο για αποστολές.
***
Κόκκινη γραμμή για μας ο δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα
Ίσως οι Εγγλέζοι, εννοώ την καινούργια κυβέρνηση των Εργατικών και τον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού Κρις Μπράϊαντ να μην έχουν καταλάβει ότι ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν γίνεται σε καμμιά περίπτωση αποδεκτός.
Αποτελεί μάλιστα κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα, τη στιγμή που εάν αποδεχθούμε τον δανεισμό, είναι, όπως σημειώνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ωσάν να αποδεχόμαστε και την βρετανική κυριότητα. Ωστόσο δεν έχουμε κόψει τις γέφυρες με τους Βρετανούς. Συζητάμε μαζί τους, αλλά δεν συζητάμε θέμα δανεισμού των Γλυπτών.
Συνεπώς όλα αυτά που ειπώθηκαν ότι δήθεν η νέα βρετανική κυβέρνηση άνοιξε ένα παράθυρο για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, δεν ισχύουν.
***
Το αλβανικό δικαστήριο πάλι ανέβαλε τη δίκη για αποφυλάκιση του Μπελέρη
Για τις 2 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε (και πάλι) από το αλβανικό δικαστήριο η εκδίκαση της αίτησης του ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη για αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους. Έχει ήδη συμπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, αφού έτσι και αλλιώς θα αποφυλακιστεί τον Οκτώβριο.
Απλώς σας υπενθυμίζω ότι στις 23 Ιουλίου το αλβανικό δικαστήριο έχει αναβάλει την δίκη υποστηρίζοντας ότι ανέβαλε την συζήτηση διότι ο διευθυντής των φυλακών δεν είχε φέρει μαζί του το ποινικό μητρώο του Μπελέρη. Είναι προφανές πως δεν θέλουν τον Μπελέρη έξω από την φυλακή στις 4 Αυγούστου που έχουν εκλογές στον Δήμο Χιμάρας.
***
Είναι η Βουλή υπερδικαστήριο;
Το θέμα των υποκλοπών και το πόρισμα του Αρείου Πάγου εξακολουθούν να συζητούνται στη Βουλή σε μια αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.
***
Έλληνες κομάντος με βομβιδοβόλα στο Κολοράντο
Δέκα Έλληνες κομάντος από την αφρόκρεμα των Ενόπλων Δυνάμεων, την επίλεκτη μονάδα , τη Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ), βρίσκονται ήδη εδώ και δύο εβδομάδες στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Και τι κάνουν εκεί, θα μου πείτε; Μαθαίνω ότι διεξάγουν συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, τους Special Forces, τα φημισμένα «Πράσινα Μπερέ» (Green Berets).
Μάλιστα, μου τονίζουν ότι τους προσκάλεσαν οι Αμερικανοί, διότι έμειναν ενθουσιασμένοι τόσο από το επίπεδο γνώσεων όσο και από τη φιλοξενία των Ελλήνων, όταν είχαν έλθει οι ίδιοι στην Ελλάδα, γύρω στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου 2024. Μου λένε δε, ότι εκπαιδεύονται σκληρά ημέρα και νύκτα, σε πολλά και απαιτητικά αντικείμενα των Ειδικών Δυνάμεων. Αντικείμενα όπως: βολές με φορητό οπλισμό (πιστόλια, τυφέκια, πολυβόλα, βομβιδοβόλα), επιχειρήσεις σε υδάτινο περιβάλλον, πλεύσεις με λέμβους και ταχύπλοα σκάφη, άλματα με αλεξίπτωτο, παροχή Α΄ Βοηθειών σε τραυματίες.
Το είπαμε παλαιότερα το ξαναλέω και τώρα: οι καταδρομείς μας έχουν ανέβει κατακόρυφα, απολαμβάνουν σεβασμού και εκτίμησης από φίλιους και εχθρούς, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται και από τους Συμμάχους μας.
***
Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το πρώτο ελληνικό ολυμπιακό μετάλλιο
Το Μαξίμου εξέφρασε αμέσως την ικανοποίησή του για την κατάκτηση του πρώτου ολυμπιακού μεταλλίου από την Ελλάδα. Ικανοποίηση, λέω γιατί έως τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Έλληνες αθλητές ναι μεν πάλευαν, αλλά δεν έρχονταν τα μετάλλια.
Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να δώσει αμέσως συγχαρητήρια. Και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον Θοδωρή Τσελίδη που χάρισε το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στην Ελλάδα, χάλκινος στα 90κ του τζούντο!. Ολοκλήρωσε την εκπληκτική του παρουσία (μία ήττα σε πέντε αγώνες) επικρατώντας στον τελικό του ρεπεσάζ.