Τις τελευταίες ημέρες (ακόμα και ανήμερα της Παναγίας) η Τουρκία έστειλε κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones στο Αιγαίο, ενώ στα κατεχόμενα προχώρησε σε στρατιωτική αναβάθμισή τους.
Γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης
Στις παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Τουρκία δεν σταμάτησε να εξοπλίζει τα κατεχόμενα, αλλά και να αλλάζει συμπεριφορά στο Αιγαίο. Τις τελευταίες ημέρες (ακόμα και ανήμερα της Παναγίας) έστειλε κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones στο Αιγαίο, ενώ στα κατεχόμενα προχώρησε σε στρατιωτική αναβάθμισή τους.
Στόχος της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως προκεχωρημένο φυλάκιο για παρουσία και έλεγχο της περιοχής, τώρα μάλιστα που ξανανοίγει «δουλειές» με τη Λιβύη και τον Χαφτάρ. Γι’ αυτό και έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο ως γνωστό λειτουργεί ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περαιτέρω, η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί και προχωρεί ενώ το ίδιο γίνεται και με την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και καταγραφής της θαλάσσιας κίνησης.
***
Επεκτατική πολιτική και στην ΑΟΖ Κύπρου
Αλλά η Άγκυρα δεν μένει μόνον στην στρατιωτική αναβάθμιση των κατεχομένων. Στοχεύει και στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», συγκεκριμένα σχέδια της Τουρκίας να συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
Έχουν εντοπιστεί στόχοι για γεωτρήσεις και φαίνεται πως η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κατοχικής Τουρκίας δεν αφορά, βέβαια, μόνο τις κυπριακές θάλασσες. Η ενίσχυση του στόλου των γεωτρύπανων δείχνει και προθέσεις της Άγκυρας. Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο υλοποίησης της επεκτατικής της πολιτικής.
***
Η «αμηχανία» του Πρωθυπουργού με τα χέρια στις τσέπες
Αλήθεια να πιστέψω πως δεν ήξερε; Ότι θα ήταν έξω από την αίθουσα επιχειρήσεων στημένες οι κάμερες; Οι φωτογράφοι; Οι τηλεοπτικοί ρεπόρτερ; Και εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός με τα χέρια στις τσέπες; Τη στιγμή που καιγόταν ένα μεγάλο μέρος της Αττικής; Αφήστε το γεγονός ότι ήταν αξύριστος, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα, εδώ άλλοι πολιτικοί μόλις γίνουν Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί αφήνουν… μούσι, όπως ο Νίκος Χριστοδουλίδης της Κύπρου, δεν θα μας πειράξει τώρα επειδή ο Πρωθυπουργός εν μέσω διακοπών εμφανίστηκε ελαφρώς (;) αξύριστος, αλλά με τα χέρια στη τσέπη;.
Ρώτησα όμως τους πιο στενούς του συνεργάτες για την εμφάνιση του πρωθυπουργού με τα χέρια στην τσέπη πού οφείλεται αυτό; Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ιδού τι μου απάντησαν: «Είναι από αμηχανία». Αμηχανία; Ρώτησα ωσάν να μη άκουσα σωστά. Ναι από αμηχανία, αλλά σιγά- σιγά διορθώνεται το θέμα, μου είπαν.
Αμηχανία ίσως να είχαν και άλλοι πρωθυπουργοί (θυμάστε τώρα ποιοι) που με τον εθνικό ύμνο είχαν τα χέρια πίσω στην πλάτη τους, ή δεν στέκονταν προσοχή, ή δεν χαιρετούσαν την σημαία και πολλά άλλα. Άλλοι από αμηχανία σήκωναν το… πηγούνι τους ή δεν έβλεπαν αυτόν που χαιρετούσαν, παρά μόνον τον επόμενο.
***
Το… θαύμα στην Πεντέλη
«Θαύμα- θαύμα» ανέκραξε ένας βασανισμένος πυρόπληκτος στην Πεντέλη, που έως χθες, παρά τις εξαγγελίες για στήριξη και συμπαράσταση στην καμένη περιοχή του, δεν είχε ούτε νερό ούτε ρεύμα, παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων.
Αλλά εγένετο ξαφνικά θαύμα και μάλιστα μέγα θαύμα, αφού χθες, λίγη ώρα πριν από την έλευση του Πρωθυπουργού στην Πεντέλη, ήρθε και το ρεύμα και το νερό. Οι κάτοικοι έκαναν τον σταυρό τους ευχαριστώντας τον Κύριο.
***
Επίτροπος: Η καλύτερη δουλειά στην Ευρώπη
Ιδού τι αλίευσα: Τους μισθούς των επιτρόπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μισθό δηλαδή που θα λαμβάνει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως επίτροπος στην Κομισιόν της χώρας μας.
Η ΕΕ έχει 26 Επιτρόπους + την Πρόεδρο της Επιτροπής. Οι Επίτροποι είναι το «Υπουργικό Συμβούλιο» της ΕΕ. Κάθε Επίτροπος λαμβάνει τα πιο κάτω βασικά ωφελήματα:
- Βασικός μισθός (προ φόρων) 25.910 ευρώ τον μήνα (310k ετησίως)
- Επίδομα διαμονής στις Βρυξέλλες 3.886 τον μήνα + επίδομα αναψυχής: 607 τον μήνα + επίδομα οικογένειας (αν υπάρχουν εξαρτημένα πρόσωπα) 520 ευρώ τον μήνα + εφάπαξ επίδομα εγκατάστασης έως 1400 ευρώ
- Πλήρης κάλυψη για επαγγελματικά ταξίδια εκτός Βρυξελλών για ταξιδιωτικά έξοδα, ξενοδοχείο, room service και ημερήσια αποζημίωση + πλήρης κάλυψη μισθοδοσίας συνεργατών
- Με την αποχώρησή του ο Επίτροπος λαμβάνει μεταβατικό επίδομα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών (65k), καθώς και σύνταξη που σε πενταετή θητεία ανέρχεται στα 70k ετησίως.
Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η καλύτερη δουλειά στην Ευρώπη είναι να είσαι επίτροπος στην Κομισιόν.
***
Σήμερα στο Άγιο Όρος
Στις Καρυές θα γίνει σήμερα η επίσημη υποδοχή και εγκαθίδρυση του νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, στραηγού έ.ά. Αλκιβιάδη Στεφανή, που ορκίστηκε στη νέα του θέση την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ θα αντικαταστήσει, θυμίζω, τον πρέσβη επί τιμή, Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος παραιτήθηκε, επτά μήνες μετά τον διορισμό του.
Κι αναλαμβάνει σε μια περίοδο με ζητήματα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, καθώς παραμένει ανοιχτό ακόμη, όπως με πληροφορεί πηγή μου, το αν θα γίνει κάποιου είδους παρέμβαση για την κατάληψη της μονής Εσφιγμένου που κινδύνευσε, συν τοις άλλοις, και από τους σεισμούς που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
***
Ο Μπλερ, ο Μεϊμαράκης και οι υποκλοπές
Διακοπές στην Ερμιόνη κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ κι εκεί συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μειμαράκη, με τον οποίο είχαν χαλαρή παραθαλάσσια κουβέντα για τη διεθνή και ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Συμφώνησαν δε να τα ξαναπούν είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Λονδίνο.
Και κάτι ακόμα: Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών στην Ελλάδα θα συνεχίσει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ. Το τελευταίο δημοσίευμα ήταν αυτό της elDiario που έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» και για μια «μια πολύ αμφιλεγόμενη δικαστική διαδικασία» με την οποία «όλα τα στελέχη της κυβέρνησης απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη».
Πηγή: Facebook
***
Τι έκαναν δύο χρόνια στη Μοζαμβίκη Έλληνες κομάντο;
Επέστρεψαν οι Έλληνες κομάντος από τη Μοζαμβίκη, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. Θα μου πείτε τι έκαναν εκεί; Σας θυμίζω λοιπόν ότι είχαν μεταβεί εκεί το 2022 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Για να συνδράμουν την εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τη λεγόμενη EUTM (European Union Training Mission) Mozambique.
Η εν λόγω EUTM είχε συσταθεί τον Ιούλιο του 2021 με σκοπό την εκπαίδευση και υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Μοζαμβίκης, για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή του Κάμπο Ντελγάδο.