Συνελλήφθησαν τρεις Αμερικανοί, δύο Ισπανοί και ένας Τσέχος με κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες και είχαν στόχο να επιτεθούν κατά του Μαδούρο και αξιωματούχων της κυβέρνησης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Βενεζουέλας ότι η CIA σχεδίασε τη δολοφονία του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης.
Ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Αμερικανών, δύο Ισπανών και ενός Τσέχου, κατηγορώντας τους ως μισθοφόρους που συμμετείχαν σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο Καμπέγιο δήλωσε ότι η CIA ηγείται αυτής της επιχείρησης και πως περισσότερα από 400 όπλα κατασχέθηκαν, ενώ οι κρατούμενοι φέρεται να είχαν επαφές με Γάλλους μισθοφόρους από την Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως μεταδίδει το BBC, οι συλληφθέντες σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες και είχαν στόχο να επιτεθούν κατά του Μαδούρο, της αντιπροέδρου Ντέλσι Ροντρίγκες, καθώς και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης και του κόμματος.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της Βενεζουέλας είναι “απολύτως ψευδείς” και ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει μια δημοκρατική λύση στην πολιτική κρίση της χώρας.
Επίσης, επιβεβαίωσαν ότι κρατείται ένας Αμερικανός στρατιωτικός και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για δύο επιπλέον Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται υπό κράτηση στη Βενεζουέλα. Οι κατηγορίες αυτές έρχονται μετά από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον σε 16 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε εκλογική νοθεία και καταστολή της ελευθερίας έκφρασης.
Εν τω μεταξύ, η Ισπανία επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι δύο Ισπανοί κρατούμενοι συνδέονται με το Κέντρο Εθνικής Πληροφόρησης της χώρας, δηλώνοντας πως οι συγκεκριμένοι δεν ανήκουν σε κανέναν επίσημο κυβερνητικό φορέα. Παράλληλα, ο Καμπέγιο σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η CIA και η ισπανική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχαν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης, με στόχο τη δολοφονία του Μαδούρο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Η Ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημες εξηγήσεις από τη Βενεζουέλα, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στις διμερείς σχέσεις.
Οι κατηγορίες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ και Ισπανίας, οι οποίες έχουν κατηγορήσει τη κυβέρνηση Μαδούρο για κατάλυση της δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του Ιουλίου, όπου το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή χωρίς να δημοσιεύσει αναλυτικά αποτελέσματα, προκαλώντας αντιδράσεις και αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση.