Το χρονικό της διαμάχης της συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελενα Ακρίτα – Από τις αιχμηρές αναρτήσεις, στη Βουλή και στα δικαστήρια
Ραντεβού στα δικαστήρια δίνουν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα. Η χθεσινή άρση ασυλίας της κ. Ακρίτα, με 264 ψήφους υπέρ, ανοίγει τον δρόμο ώστε τον τελικό λόγο για την κόντρα τους να τον έχει η δικαιοσύνη.
Η αντιπαράθεση αυτή μετράει χρόνια. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ασκήσει κριτική τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στη σύζυγο του.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν μια ανάρτηση της βουλευτού τον Απρίλιο στην οποία άφηνε υπονοούμενα κάνοντας σύγκριση μεταξύ της συζύγου του πρωθυπουργού και του Τάιλερ Μακπμεθ, σύζυγο του Στέφανου Κασσελάκη. Για αυτήν τη μακροσκελή ανάρτηση η κ. Γκραμπόφσκι κατέθεσε μήνυση εναντίον της κ. Ακρίτα για συκοφαντική δυσφήμιση.
Η επίμαχη ανάρτηση της κ. Έλενας Ακρίτα, τον Απρίλιο του 2024
Είπαν στη Βουλή…
Χθες, μιλώντας στη Βουλή και ζητώντας η ίδια την άρση ασυλίας της, η κ. Ακρίτα είπε, μεταξύ άλλων πως, «η κ. Γκραμπόφσκι θα πρέπει κάποτε να αποφασίσει η ίδια αν είναι ιδιώτης ή αν είναι πολιτικό πρόσωπο. Εάν είναι ιδιώτης, τότε την ανακοίνωση ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον μου έπρεπε και όφειλε να την κάνει το δικηγορικό γραφείο που την εκπροσωπεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, για λογαριασμό μίας ιδιώτη. Πώς γίνεται αυτό; Θα ήθελα εδώ να ενημερώσω την Ολομέλεια και το Σώμα ότι θα καταθέσω αγωγή -η οποία δεν θα επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο, θα βρούμε τον τρόπο- έτσι ώστε το Γραφείο του Πρωθυπουργού να μας εξηγήσει με ποιο τρόπο, και με ποιο θράσος επιτρέψτε μου- απάντησε για λογαριασμό μιας ιδιώτη, της κυρίας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Ας ξανασυστηθούν λοιπόν λίγο με τους όρους, ας τα βρούνε και θα τα πούμε στα δικαστήρια».
Τον λόγο έλαβε, αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης. Απαντώντας στην κ. Ακρίτα τόνισε, «σε καμία περίπτωση, και απευθείας το Σύνταγμα, δεν προστατεύει τη συκοφαντική δυσφήμιση. Στο Σύνταγμα δεσμευόμαστε, ως μέλη του κοινοβουλίου, όταν υπάρχει αδίκημα για τη συγκεκριμένη πράξη της συκοφαντικής δυσφήμισης, απευθείας και από το Σύνταγμα, να αίρουμε την ασυλία. Άρα το να ζητάει κάποιος να αρθεί η ασυλία του σε κάτι που είναι συνταγματική μας επιταγή, με συγχωρείτε, είναι υποκρισία». Και πρόσθεσε πως «ως πολιτικοί εδώ πέρα, και αυτό θα πει πολιτική αντιπαράθεση, μπορούμε να ερχόμαστε και να αλληλοσυγκρουόμαστε, χωρίς όμως να εμπλέκουμε τις οικογένειες. Και προφανέστατα και η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει δικαίωμα να ασκήσει έννομα μέσα, όταν προσβάλλεται και να κρίνουν τα δικαστήρια και προφανέστατα, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αν κρίνει ότι σε προσωπική υπόθεση μπορεί να είναι ή να μην είναι μάρτυρας, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του».
Στην παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, είπε πως «από την πρώτη στιγμή η κ. Ακρίτα ζήτησε όλη αυτή η αντιπαράθεση,, αν κρίνει η σύζυγος του πρωθυπουργού ότι είναι ιδιωτική, να της ασκηθεί μήνυση». Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γαβρήλος, η βουλευτής του κόμματος ανέδειξε ένα πολιτικό θέμα. Ωστόσο, τόνισε στη συνέχεια ότι, «αυτό και μόνο είναι το ζήτημα που έχει αναδείξει η κ. Ακρίτα και ασφαλώς έχει και δικαίωμα ο κάθε ιδιώτης, στην προκειμένη περίπτωση η σύζυγος του Πρωθυπουργού να ασκήσει μήνυση είτε για συκοφαντική δυσφήμηση είτε για όποιο αδίκημα θέλει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσβάλλεται ο ελληνικός λαός με την παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού να ασκεί το όποιο ένδικο μέσον εναντίον μιας ιδιώτη».
Μια κόντρα με παρελθόν
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κ. Ακρίτα. Το 2020, η βουλευτής, επιτέθηκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφκσι – Μητσοτάκη, με αφορμή την αποχώρηση της από την εταιρεία Zeus & Dione. Η Έλενα Ακρίτα έγραφε το εξής: «Πριν φύγει η κ. Μητσοτάκη από τον οίκο μόδας της, ας ξαναράψει πρώτα τις στολές ταξιθετών του Νιάρχος που τους άφησε τους ανθρώπους με τα κουρέλια. Αριστερά το πολυδιαφημισμένο ντιζάιν και δεξιά η μόνη φωτογραφία ταξιθετών που υπάρχει, μια δική μου κουνημένη που την έβγαλα κρυφίως και υπούλως».
Το 2021, η κ. Ακρίτα ξανά χτυπά, κατηγορώντας την κ. Γκραμπόφσκι ότι εργαλοποιεί το φεμινιστικό κίνημα όταν η πρώτη επιχείρησε να απαντήσει σε δημοσιεύματα. «Το #καμιαανοχή τη μάρανε. Πόσο μεγάλη ντροπή να εργαλειοποιείς το φεμινιστικό κίνημα για να κρυφτείς πίσω του», ανέφερε προσθέτοντας σε άλλο σημείο της ανάρτησής της σε ειρωνικό τόνο «ναι γλυκούλα, όπως τα λέτε σάς καταδιώκουν επειδή είστε γυναίκα, για το Πόθεν Έσχες έχετε να μας πείτε κατιτίς; Γιατί είναι ό,τι πιο αισχρό να χρησιμοποιείς το φύλο σου για να καλύπτεις τις οικονομικές σου ατασθαλίες». Η ανάρτηση αυτή, πλέον δεν υπάρχει στο διαδίκτυο.
Τον Απρίλιο του ‘24, μετά την επίμαχη ανάρτηση της κ. Ακρίτα η κόντρα των δύο πλευρών φούντωσε ξανά. «Η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη θα προβεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά το αστικό και ποινικό δίκαιο, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και της προσωπικότητάς της» ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Η Μαρέβα Μητσοτάκη δήλωσε ότι θα με μηνύσει για την ανάρτηση μου που ήταν αμιγώς πολιτική και όχι προσωπική και γι’ αυτό δεν αλλάζω ούτε «και». Την περιμένω και της λέω από τώρα ότι θα ζητήσω την άρση ασυλίας μου. Εγώ δεν είμαι δειλή, δεν ιδρώνει το αυτί μου από απειλές και δεν κρύβομαι από κανέναν», επέμεινε η υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάρτηση Ακρίτα
Η παρέμβαση Μητσοτάκη
Λίγες ώρες αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μία προσωπική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook με αφορμή την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα για την σύζυγό του, Μαρέβα, χωρίς πάντως να την κατονομάζει και απλώς αναφέροντάς την ως «βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως ανέφερε «από την ημέρα της εκλογής μου ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας η Μαρέβα έχει στοχοποιηθεί βάναυσα για έναν και μόνο λόγο. Γιατί είναι γυναίκα μου και έτσι θεωρούσαν κάποιοι ότι θα μου έκαναν ζημιά».
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
«Γράφω αυτήν την ανάρτηση ως σύζυγος και όχι ως Πρωθυπουργός. Από την ημέρα της εκλογής μου ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας η Μαρέβα έχει στοχοποιηθεί βάναυσα για έναν και μόνο λόγο. Γιατί είναι γυναίκα μου και έτσι θεωρούσαν κάποιοι ότι θα μου έκαναν ζημιά. Ένας βαθιά καλός και ηθικός άνθρωπος, με τελείως αυτόνομη επαγγελματική διαδρομή, τσαλαπατήθηκε και έγινε πρωτοσέλιδα. Η οικογενειακή μας συνοχή δοκιμάστηκε. Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε και με τα παιδιά μας αν αξίζει να πληρώνει κανείς αυτό το οικογενειακό τίμημα για να ασχολείται με τα κοινά.
Όμως αντέξαμε, και προς στιγμήν νομίσαμε ότι τουλάχιστον αυτή η φάση της πολιτικής τοξικότητας έχει παρέλθει. Μέχρι που η Μαρέβα ξαναέγινε πρωτοσέλιδο με ένα τελείως ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα. Για να ακολουθήσει μια χυδαία και απρόκλητη ανάρτηση της βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται μεγάλο συγγραφικό ταλέντο για να χωρέσει τόσα ψέματα και τόση κακία σε μία ανάρτηση.
H Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστώ. Όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος να το κάνει. Όμως ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου».
Τότε, είχε παρέμβει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στηρίζοντας την βουλευτή του κόμματος του. «Είναι σημαντικό το να συμπαραστέκεται ένας καλός οικογενειάρχης στη σύζυγό του που πάει στη δικαιοσύνη. Δηλαδή, εκεί που δυστυχώς δεν μπορούν να πάνε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή οι δεκάδες καλοί οικογενειάρχες που έχασαν τους ανθρώπους τους στα Τέμπη, επειδή ακριβώς τους το απαγορεύει ο οικογενειάρχης Πρωθυπουργός», είχε αναφέρει.
Η σύζυγος του πρωθυπουργού έχοντας καταθέσει την αγωγή είχε γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό το εξής: «Θα συνιστούσα ψυχραιμία στην Κα Ακρίτα σχετικά με τα όσα άθλια ψεύδη έχει πει προσβάλλοντας την προσωπικότητα μου. Άλλωστε θα κληθεί να απολογηθεί στις δικαστικές αίθουσες μετά τη μήνυση που κατέθεσα στις 14.5.2024 σε βάρος της για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης».
Οι δύο πλευρές, πλέον, θα λύσουν τις όποιες διαφορές τους στο δικαστήριο, μετά και την άρση ασυλίας της κ. Ακρίτα. Όπως έχει γίνει γνωστό, μάρτυρας υπεράσπισης της κ. Γκραμπόφσκι θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.