Αυξάνονται τα ερωτήματα για τη ραγδαία μιντιακή επέκταση του Χουσεΐν Καράνταη στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Ελλάδας. Για χρόνια απασχολεί αρνητικά το ΕΣΡ, αλλά πάντα εκπέμπει σε δημόσιες συχνότητες
Ο Χουσεΐν Καράνταη είναι, αν μη τι άλλο, ένας έξυπνος και δραστήριος άνθρωπος. Καταφέρνει να αποκτά διαρκώς καινούργια ΜΜΕ στη Θράκη και τα πολλά ραδιόφωνά του να εκπέμπουν, παρά τις διαδοχικές και επί σειρά ετών αποφάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Έχει πετύχει να διαθέτει ακόμα και ραδιοφωνικό σταθμό, που παίζει όλη μέρα τουρκικά τραγούδια – εντός ελληνικής επικράτειας και μέσα από τις δημόσιες συχνότητες…
Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης
Στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Ελλάδας ο μειονοτικός μουσουλμάνος χτίζει επί χρόνια την «αυτοκρατορία» του, μαζί με συγγενικά του πρόσωπα. Εφτασε να χαρακτηρίζεται από επιχειρηματίες της περιοχής ως «ο Μπερλουσκόνι της Θράκης».
Στην πορεία του έχουν διατυπωθεί αρκετά ερωτήματα για το πώς μπορεί να επεκτείνεται με τέτοιο ραγδαίο ρυθμό, όταν η μιντιακή αγορά της περιφέρειας είναι γονατισμένη από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά – όπως όλοι γνωρίζουν. Ειδικά όταν διαθέτει και ραδιοφωνικούς σταθμούς, που έχουν, όπως μπορεί να ακούσει κανείς, ελάχιστες διαφημίσεις.
Ο ίδιος φαίνεται ότι επιμένει, άλλοτε με επίδειξη θράσους κατά των ελληνικών Αρχών, άλλοτε με αγορά ακριβών μηχανημάτων, που προκαλούν εντύπωση στους ντόπιους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, και άλλοτε -επειδή προφανώς ξέρει πολλά- με επιθέσεις γεμάτες υπονοούμενα για τους μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης, και όχι μόνο.
Ο Καράνταη, που όλοι τον κυνηγούν, όπως ισχυρίζεται, βρίσκεται διαρκώς στην επίθεση, ακόμα και κατά μιας κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ανεξάρτητης Αρχής της χώρας, όπως το ΕΣΡ. Κι όχι μόνο το ΕΣΡ.
Βαριά υπονοούμενα
Το 2020 έγραψε ένα άρθρο προσεκτικό μεν στις «ευαίσθητες» διατυπώσεις, γεμάτο από μηνύματα δε. Απευθυνόμενος κυρίως στους τότε μειονοτικούς βουλευτές, στο τουρκικό προξενείο αλλά και στο ΕΣΡ.
«Διάβασα για την εκδίκαση της υπόθεσης της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης στον Αρειο Πάγο. Διάβασα, επίσης, για την παρουσία και των τριών βουλευτών της μειονότητας της Θράκης, των κυρίων Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Μπαράν Μπουρχάν και Ιλχάν Αχμέτ. Οι τρεις βουλευτές μας συμπαραστάθηκαν στους εκπροσώπους της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και φωτογραφήθηκαν όλοι με χαρά στα σκαλοπάτια. Καταλαβαίνω πόσο μεγάλη σημασία έχει για τους τρεις βουλευτές η δικαίωση του σωματείου, αφού πολλά συμφέροντα εξυπηρετεί και, κυρίως, θα ικανοποιούσε και την Τουρκία» έγραφε.
Οπως κατανοεί κάποιος στη συνέχεια, το ύφος του είναι περισσότερο ειρωνικό, αλλά και περίεργο ταυτόχρονα: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους τρεις βουλευτές της μειονότητας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πετύχει τους σκοπούς της η Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Τους καμαρώνω που με χαμόγελο φωτογραφίζονται όλοι μαζί για να ικανοποιηθούν όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από την ΤΕΞ, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, ο Χαλίτ Χαμπίπογλου και η Τουρκία η ίδια».
«Εμμονικό το ΕΣΡ»
«Ο Μπερλουσκόνι της Θράκης» παραπονιέται, επειδή «θα ήθελα την ίδια διάθεση και την ίδια όρεξη να έδειχναν και για τα προβλήματα που απασχολούν τους απλούς κατοίκους της Θράκης, κυρίως τους μουσουλμάνους». Και προχωρά σε δηλητηριώδεις αιχμές σε εκείνο το κείμενο, που δημοσιεύτηκε στο τοπικό σάιτ agonas.gr στις 25 Νοεμβρίου 2020.
Καταγγέλλει «κακοπροαίρετους κρατικούς αξιωματούχους» στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει «εμμονικό» το ΕΣΡ, επειδή «δεν εγκρίνει τη συνέχιση της νόμιμης λειτουργίας των ραδιοσταθμών μας, παρά το γεγονός ότι εξαρχής είχαμε άδεια λειτουργίας». Μιλάει για αμέτρητες διώξεις «από τα ελληνικά δικαστήρια», για κατασχέσεις και φυλακίσεις, «για ένα αδίκημα που αφορά μόνο εμάς».
Μιλάει για απουσία κράτος δικαίου αλλά και στοχοποίηση βάσει θρησκεύματος από την ανεξάρτητη Αρχή: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε διωχθεί αμέτρητες φορές, έχουμε απαλλαχθεί σε όλες, αλλά η αθωότητά μας δεν ισχύει για το ΕΣΡ και τον πρόεδρό του, ο οποίος φαίνεται ότι μας έχει στοχοποιήσει λόγω της ιδιότητας να ανήκουμε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».
Παρά ταύτα, η εντύπωση που δημιουργείται σε όποιον διαβάζει την επιστολή είναι ότι πρόκειται πρωτίστως για ένα «ενδοοικογενειακό» ζήτημα. Μπορεί ο… διωκόμενος Καράνταη να δίνει μια εικόνα Ελλάδας που θυμίζει κάτι από «Εξπρές του Μεσονυκτίου», ισχυριζόμενος ότι όλοι τον κυνηγάνε, αλλά τα χοντρά υπονοούμενα αφορούν τους μουσουλμάνους βουλευτές της περιοχής, την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, το τουρκικό προξενείο και τον ψευδομουφτή:
«Δεν έχουμε ίσως τόσο πολλά χρήματα και εξουσία, όπως η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (…). Εκλέγονται (σ.σ.: οι βουλευτές) για εμάς και όχι για την Τουρκία ούτε για την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης ούτε για όσους βολεμένους μαζεύτηκαν στην ΤΕΞ (…). Δεν ενδιαφέρεται κανένας για το δίκαιο αίτημά μας, για την ταλαιπωρία που περνάμε; Τι θα έπρεπε να κάνουμε για να τρέξουν να μας βοηθήσουν; Μήπως να γραφτούμε στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης; Μήπως να γίνουμε κι εμείς δωρητές σε κάποια τέτοια σωματεία; Μήπως πρέπει να τρέξω κι εγώ στο τουρκικό προξενείο για να τραβήξω την προσοχή των βουλευτών μας; Μήπως να τρέξω να παρακαλέσω τον πανίσχυρο -δήθεν εκλεγμένο- μουφτή κύριο Μέτε;».
Επειτα απ’ όλο αυτό το ξέσπασμα κατά πάντων, ο Χουσεΐν επιστρέφει στην τυπικότητα και στις ζυγισμένες και επιμελώς δακρύβρεχτες διατυπώσεις: «Εμείς δεν έχουμε καμία βοήθεια από τους τρεις βουλευτές μας. Είμαστε μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, Ελληνες πολίτες, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Ξάνθη, όπου και κάναμε οικογένεια. Από πολύ μικροί ασχοληθήκαμε με τη ραδιοφωνία. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να αναπτυχθούμε, αλλά δυστυχώς παλεύαμε μόνοι».
Ασφαλώς και το πρόσωπο Καράνταη, αν και άγνωστο στο πανελλήνιο, συγκεντρώνει αρκετή προσοχή στη Θράκη εδώ και χρόνια. Και όσο περνάει ο καιρός τόσο τα ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκει αυξάνονται… Έχει δεχτεί, μάλιστα, ουκ ολίγα πρόστιμα από το ΕΣΡ και έχει κάνει αρκετούς δικαστικούς αγώνες.
Στις 23 Σεπτεμβρίου το σάιτ ieidiseis ανέφερε ότι «το ΕΣΡ συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν το ραδιοφωνικό τοπίο στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, με επίκεντρο την Ξάνθη», επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στον Πομάκο της Ξάνθης, που στην κατοχή του ίδιου και συγγενών του βρίσκονται 12 ραδιοφωνικοί σταθμοί!».
Επεισοδιακή συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», τον περασμένο Μάρτιο έγινε μια επεισοδιακή συνάντηση των ιδιοκτητών ραδιοφώνων του Εβρου στη Νομαρχία Αλεξανδρούπολης. Παρών ήταν και ο σημερινός υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αλλά και μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» περίπου 20 ιδιοκτήτες σταθμών, όμως, αν και δεν είχε κληθεί, πήγε στη Νομαρχία και ο Χουσεΐν. Ο περιφερειάρχης τον έδιωξε από την αίθουσα, λέγοντας πως «δικαίωμα παρουσίας έχουν μόνο όσοι διαθέτουν σταθμό στον Εβρο». Τότε ο Καράνταη, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ξάνθη, απάντησε: «Εχω κι εγώ, τον Metro FM 97,8, με έδρα στην Αλεξανδρούπολη, στούντιο, e-mail και είμαι νόμιμος». Παρά ταύτα, δεν έγινε δεκτός στη συνάντηση και του ζητήθηκε να περάσει εκτός αίθουσας, κάτι που εκνεύρισε τον Καρανταή.
Ανησυχία Εβριτών
Να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες σταθμών στον Εβρο είναι έτσι κι αλλιώς ευαίσθητοι στο θέμα των συχνοτήτων. Κι αυτό επειδή επί δεκαετίες οι σταθμοί τους δέχονται παρεμβολές από συχνότητες πανίσχυρων σε σήμα και πομπούς τουρκικών και βουλγαρικών ραδιοφωνικών σταθμών, που εκπέμπουν από τις γειτονικές χώρες. Ειδικά σε περιοχές όπως η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί κ.α. Οι κεραίες από Τουρκία και Βουλγαρία «κοιτούν» πάντα προς Ελλάδα, με συνέπεια στο βόρειο τμήμα του νομού να ακούγονται 20 τουρκικοί σταθμοί και 5-6 ελληνικοί.
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε περιοδεία την Πέμπτη στον Εβρο, άνοιγε το ραδιόφωνό του, θα κατακλυζόταν από σταθμούς με έδρα την Τουρκία και τη Βουλγαρία, και όχι την Ελλάδα…
Οι εικονικές μεταβιβάσεις και τα πρόστιμα του ΕΣΡ
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς ελέγχει ο Καράνταη στη Θράκη, κυρίως στην Ξάνθη. Ντόπιοι επιχειρηματίες των media τον χαρακτηρίζουν «κυρίαρχο», ενώ πέρα από τον ίδιο, συμμετοχή σε ραδιοφωνικούς σταθμούς φέρεται ότι έχουν η σύζυγός του, οι συγγενείς του ή και φίλοι του.
Στη σελίδα του στο facebook υπάρχει μια φωτογραφία «on air media group» και πληροφορίες, όπως ότι πήγε στο 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης και σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αναφορά σε μια σειρά από σταθμούς, ιστοσελίδες και blogs: kralnews.gr, xanthi dj 94,6, thrakitoday.com, XanthiRadiodj.gr, xanthiradiodeejay.blogspot.com, Legendfm.gr, legendfm.blogspot.com, Rythmos106.gr, rythmos106.blogspot.com. Στην Αλεξανδρούπολη εξαγόρασε τον ραδιοφωνικό σταθμό Metro FM.
Στο σάιτ thrakitoday προβάλλονται και άλλοι σταθμοί, όπως ο Dream 96,6, ο Ερωτικός 103 κ.ά., ενώ υπάρχουν και αρκετοί σταθμοί που έχουν παλαιότερα μετονομαστεί.
Ο σταθμός που έχει σηκώσει την περισσότερη «σκόνη» είναι ο Kral FM, που μεταδίδει μόνο τουρκικά τραγούδια καθ’ όλο το 24ωρο. Οι διαφημίσεις είναι επίσης στα τουρκικά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, απουσιάζουν ακόμα και παραδοσιακά πομακικά τραγούδια. Στην ιστοσελίδα του Kral (kralnews) αναφέρονται, εκτός των ανωτέρω, και τα τοπικά ραδιόφωνα Star, Velvet, Γλέντι, Goal.
Το ΕΣΡ έχει ασχοληθεί πολλές φορές με τον συγκεκριμένο σταθμό από τη δεκαετία του 2010 κιόλας, έχοντας επιβάλει και πρόστιμα, αλλά ο Kral εκπέμπει κανονικά.
Τον Ιούνιο 2014 το ΕΣΡ «ασχολήθηκε με την από 17/4/2014 αίτηση του Καράνταη Χουσεΐν, ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού με τον διακριτικό τίτλο King FM (τουρκιστί Kral FM) νομού Ξάνθης, με την οποία αιτείται: α) βεβαίωση ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός δικαιούται να εκπέμπει από τη συχνότητα 105,5 MHz και β) παροχή δυνατότητας εκπομπής από τη συχνότητα 105,7 MHz».
Με πρόεδρο τότε του ΕΣΡ τον Γιάννη Λασκαρίδη να ανακοινώνει ότι «απορρίφθηκε το αίτημα Καράνταη Χουσεΐν», που ανέφερε: «Επομένως το αίτημα της αιτήσεως όπως παρασχεθεί η δυνατότητα στον ραδιοφωνικό σταθμό να εκπέμπει από τη συχνότητα 105,7 MHz δεν είναι νόμιμο και πρέπει να απορριφθεί. Εάν από εκπομπές άλλων ραδιοφωνικών σταθμών επηρεάζεται η εκπομπή του υπό κρίσιν ραδιοφωνικού σταθμού, αρμόδια να αποφανθεί και να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις είναι, κατά το άρθρο 12, περ. κ’ του Ν. 3431/2006, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».
Τον Δεκέμβριο 2019 το ΕΣΡ, επί Αθανάσιου Κουτρομάνου, ασχολήθηκε ξανά, αλλά αυτήν τη φορά με τη σύζυγο του Χουσεΐν, τη Μουμινέ Χασάνογλου, για τον Xanthi Radio Dee Jay 90,6 (πρώην Magic Star) της Ξάνθης. Η απόφαση ανακοινώθηκε το 2020 και το ΕΣΡ απέρριψε τις αιτιάσεις της Χασάνογλου, περιγράφοντας το σκεπτικό ως μια δαιδαλώδη κατάσταση, αναφέροντας ότι «ως επιχείρηση ανήκε στον Χουσεΐν Καράνταη, στον οποίο όμως ανήκε και ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός King FM 107,8 νομού Ξάνθης, είχε δε μεταβιβαστεί στην αιτούσα εικονικώς, χωρίς σχετική συμβολαιογραφική πράξη, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η κατοχή περισσοτέρων της μιας επιχειρήσεων τοπικών ραδιοφωνικών».
Συγκεκριμένα: «Επειδή με την 103/6.4.2004 πράξη του ΕΣΡ διαπιστώθηκε ότι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός ΡΑΔΙΟ DEE JAY νομού Ξάνθης δεν ήταν εφοδιασμένος με άδεια λειτουργίας:
Α) Δεν εξέπεμπε ήδη την 1/11/1999, ώστε να θεωρείται νόμιμη η λειτουργία του, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 του ν. 2778/1999.
Β) Ανήκε, ως επιχείρηση, στον Χουσεΐν Καράνταη, στον οποίο όμως ανήκε και ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός KING FM 107,8 νομού Ξάνθης, είχε δε μεταβιβασθεί στην αιτούσα εικονικώς, χωρίς σχετική συμβολαιογραφική πράξη, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η κατοχή περισσοτέρων της μιας επιχειρήσεων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών από το ίδιο φυσικό πρόσωπο κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 8 του ν. 2328/1995.
Γ) Μετέδιδε το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού ΡΑΔΙΟ DEE JAY νομού Αττικής παρανόμως, ήτοι χωρίς να έχει χορηγηθεί από το ΕΣΡ η ειδική άδεια δικτύωσης που προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ.15 του ν. 2328/1995. Με την ίδια δε πράξη το ΕΣΡ επέβαλε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΑΔΙΟ DEE JAY Νομού Ξάνθης, ως κύρωση ισοδύναμη με αφαίρεση άδειας λειτουργίας».
Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχουν επιβληθεί σημαντικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που ελέγχει ο Καράνταη τόσο από το ΕΣΡ όσο και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Και Ταχυδρομείων.
Από την πλευρά του, ο Χουσεΐν βρίσκεται διαρκώς σε δικαστικούς αγώνες, όπως και ο ίδιος λέει, προκειμένου να αντιμετωπίζει όσες αποφάσεις είναι απορριπτικές των αιτημάτων του.
Τον Νοέμβριο του 2016 οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ξάνθης DJ 90,6 και Kral FM 107,8 έκλεισαν (προσωρινά), έπειτα από επέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εντολή της εισαγγελέως Ξάνθης. Οι δύο ιδιοκτήτες των σταθμών συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν τα μηχανήματα και οι κεραίες.
Ο Virus που δεν έγινε… Kral
Τον Μάρτιο 2022 το ΕΣΡ συνεδρίασε ακόμα μία φορά για υπόθεση του Καράνταη, που ζητούσε ο Virus FM 105,5 (πρώην Kral FM) της Ξάνθης να αλλάξει στοιχεία στο μητρώο για το κέντρο εκπομπής του σταθμού από «Σταυρούπολη», σε «Παναγιά».
Για τον έλεγχο σχηματίστηκε φάκελος, που ανατέθηκε στον ειδικό επιστήμονα-νομικό Αλέξανδρο Οικονόμου. Το ΕΣΡ απεφάνθη, μετά την εισήγηση Οικονόμου, ότι «από το σύνολο των διαλαμβανομένων στον φάκελο εγγράφων προκύπτουν τα ακόλουθα: ο Χουσεΐν Καράνταη, φορέας του ρ/σ VIRUS FM 105,5 (πρώην Kral FM), έλαβε βεβαίωση λειτουργίας από το πρ. υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ».
Το αίτημα έγινε δεκτό από το ΕΣΡ, όμως ο Kral FM συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά, ενώ o Καράνταη πήρε άδεια και για τον Virus.
Σε όλη την Επικράτεια δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη περίπτωση συγκέντρωσης τέτοιου αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών γύρω από ένα πρόσωπο, ενώ υπάρχουν ανησυχίες περί ανταγωνισμού και δεσπόζουσας θέσης.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία