Ποιοι είναι οι Έλληνες βουλευτές- παρατηρητές που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τις Αμερικανικές εκλογές και τι ακριβώς κάνουν στις ΗΠΑ.
Βηματοδότης
Οι περισσότεροι σίγουρα το θυμούνται από την στήλη αυτή όταν το είχε γράψει πριν από 20 ημέρες: Η Ελλάδα έστειλε πέντε παρατηρητές και μάλιστα παρατηρητές από το ελληνικό κοινοβούλιο στις ΗΠΑ για τις αμερικανικές εκλογές, μήπως και σημειωθεί κάποια νοθεία, ή διπλοψηφία ή ακόμα εμφανιστεί κάποιος Ρώσος χάκερ και ψηφίσει ηλεκτρονικά Τραμπ.
Αλήθεια τι ακριβώς κάνουν στις ΗΠΑ οι Έλληνες βουλευτές- παρατηρητές; Κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Royal Sonesta (μια ανάσα από το φρουρούμενο Καπιτώλιο) και μαζί με τους Κυπρίους βουλευτές- παρατηρητές ίσως να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα κοινοβουλευτικών παρατηρητών, μελών του ΟΑΣΕ, στην Ουάσιγκτον, μεγαλύτερη ακόμα και από τους Γερμανούς. Είναι σαν να λένε, «εμείς διδάξαμε Δημοκρατία στον κόσμο, είμαστε εδώ για τις δημοκρατικές διαδικασίες».
Την πρώτη ημέρα οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος, Θόδωρος Καράογλου, Μαρία Αντωνίου (από ΝΔ), Γιώργος Νικητιάδης (από ΠαΣοΚ) και Μίλτος Ζαμπάρας (από ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντικαθιστά τον Φάμελλο, που έχει άλλες προτεραιότητες στην Ελλάδα, όπως πως να καταφέρει να βγει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ), αφού έφαγαν ένα πλούσιο πρόγευμα στο ξενοδοχείο τους με αμερικάνικο καφέ, πήγαν να κάνουν μια βόλτα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Αυτό που αντίκρυσαν σίγουρα τους αιφνιδίασε, αφού όπως μου είπε ο κ. Μαρκόπουλος, πιθανόν στην Ουάσιγκτον να περιμένουν επεισόδια και για καθαρά προληπτικούς λόγους, διπλασιάστηκε η αστυνόμευση, έβαλαν μπάρες ασφαλείας μπροστά από το Καπιτώλιο, αλλά και μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Να σημειώσω εδώ ότι το ΚΚΕ δεν έστειλε βουλευτή- παρατηρητή, σε αντίθεση με το κυπριακό (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ που έστειλε την Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Οι Έλληνες βουλευτές διαπίστωσαν ότι η Ουάσιγκτον είναι κυρίως πόλη «Καμαλική», ότι δηλαδή υπερισχύουν οι υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις, αλλά οι της μεσαίας τάξης Αμερικανοί είναι σαφέστατα υπέρ του Τραμπ, επειδή νομίζουν ότι εάν εκλεγεί θα περιορίσει το ρεύμα των παράνομων μεταναστών από το Μεξικό ή θα τους εκδιώξει τελείως από τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα οι Έλληνες βουλευτές μπήκαν σε ένα ταξί ο οδηγός του οποίου τους έκανε κήρυγμα υπέρ του Τραμπ.
Για να σχηματίσουν προφανώς δική τους άποψη περί του πιθανού νικητή, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αγόρασε ένα καπελάκι του Τραμπ και η Μαρία Αντωνίου ένα καπελάκι της Κάμαλα, το φόρεσαν και βγήκαν στους δρόμους της Ουάσιγκτον για να συλλέξουν αντιδράσεις. Αποτέλεσμα; Η ισοπαλία. Εν συνεχεία πήγαν στην ελληνική πρεσβεία όπου η πρέσβης Αικατερίνη Νασίκα τους ενημέρωσε. Μετά τους βουλευτές στην πρεσβεία πήγαν οι δημοσιογράφοι απεσταλμένοι ή ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ, που εφέτος, όπως ελέχθη ήταν σχεδόν οι διπλάσιοι από τις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Στην περιοχή West End πήγαν για brunch στο Bluestone Lane, όπου συνάντησαν τυχαίως τον Χρήστο Παπαϊωάννου, 22 ετών, που σπουδάζει Νομικά στην Ουάσιγκτον, γιο της Άννας- Μισέλ Ασημακοπούλου, ο οποίος τους έκανε μια «ξενάγηση» στις προεκλογικές συνήθειες των Αμερικανών. Βεβαίως και παρακολουθούν τηλεόραση και κυρίως το CNN, όπου χθες το βράδυ ένας από τους πλέον σημαντικούς δημοσκόπους προέβλεψε για λογαριασμό του CNN νίκη της Κάμαλα Χάρις.
Η δουλειά που κάνουν οι Έλληνες βουλευτές στην Ουάσιγκτον είναι πραγματικά εξαιρετική. Προσέχουν τα πάντα, συνομιλούν με κόσμο, σχηματίζουν γνώμη, ενώ παράλληλα προσέχουν και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με οδηγίες που τους δόθηκαν από τον ΟΑΣΕ. Σήμερα, ανήμερα των εκλογών θα βρεθούν σε πόλεις κλειδιά, όπως στην Βιρτζίνια και στην Πενσυλβάνια, εκεί όπου παίζεται το τελευταίο και το πιο σημαντικό χαρτί των αμερικανικών εκλογών.
***
Πρωτοφανής κοινή προεκλογική εκστρατεία Ελλάδας και Τουρκίας
Και όμως συμβαίνει και αυτό. Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να διεξάγουν κοινή προεκλογική εκστρατεία για τη διεκδίκηση δύο υψηλών θέσεων στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Μια πρωτότυπη συνεργασία, που ενόχλησε ένα πολύ μικρό αριθμό γαλάζιων βουλευτών (αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης).
Η Ελλάδα, λοιπόν έχει παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη σημαντική θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι η πρέσβης Μάνια Τελανιάν, πήγε θαυμάσια στις ακροάσεις και έλαβε συγχαρητήρια. Η Τουρκία προωθεί την υποψηφιότητα του γνωστού σκληροπυρηνικού πρέσβη Φεριντούν Σινιρίογλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ , αλλά ο Τούρκος πρέσβης δεν τα πήγε και τόσο καλά στις ακροάσεις, όπως μου λένε διπλωματικές πηγές.
Να σημειώσω ότι αυτή η κοινή προεκλογική συνεργασία για δύο θέσεις στον ΟΑΣΕ έγινε με πρωτοβουλία των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γεώργιου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι έστειλαν κοινές επιστολές τον περασμένο Μάιο. Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, εάν δεν γινόταν ελληνοτουρκική συνεργασία, ίσως να χάναμε τη θέση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν ζητώντας τη στήριξη της χώρας του στη υποψηφιότητα των δυο. Όπως συναφώς αναφέρεται από την Αθήνα, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κοινές διπλωματικές πρωτοβουλίες σε πολλές πρωτεύουσες ενόψει της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου.
***
Όπου και να πάμε πέφτουμε πάνω στον Δένδια
Θυμάστε τι έλεγαν οι Τούρκοι για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας; Ό,τι «όπου και να πάμε πέφτουμε πάνω στον Δένδια». Ε, σας πληροφορώ ότι αυτό που έλεγαν (ακόμα και τότε που «κάρφωναν» τον Νίκο Δένδια, στον Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του για το Κυπριακό), έγινε πράξη.
Πήγε ο Νίκος Δένδιας στον Τζιμπουτί για να επισκεφθεί το πλήρωμα της φρεγάτας «Σπέτσαι» που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα, στα πλαίσια της επιχείρησης «Ασπίδες» και στην παραλαβή της αρχηγίας εν πλω της επιχείρησης από Έλληνα αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και έπεσε πάνω στον Φιντάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (που αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα) βρέθηκε εκεί για άλλο λόγο.
Μετείχε σε σύνοδο αφρικανικών κρατών. Ακόμα οι σημαίες της Τουρκίας ήταν στο αεροδρόμιο και κυμάτιζαν με τις ελληνικές, την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Δένδιας. Βεβαίως και δεν συναντήθηκαν, ούτε ο υπουργός Άμυνας ήθελε να τον συναντήσει, αλλά για φαντάσου στο Τζιμπουτί, βρέθηκαν τυχαίως οι δύο υπουργοί.
***
Πώς η Άννα και το ΠαΣοΚ βλέπουν την συναίνεση
Η πολιτική των συναινέσεων, λέει η Άννα Διαμαντοπούλου, είναι εξαιρετικά σημαντική για την λειτουργία της δημοκρατίας και για την ανάπτυξη σε μια χώρα. Η συναίνεση όμως δεν είναι μια διαδικασία για να εκτεθεί ο αντίπαλος και έχει συγκεκριμένες αρχές και σε αρκετές χώρες οργανωμένους θεσμούς. Η συναίνεση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα ξεκινά από την κυβέρνηση.
Απαιτεί χρόνο, ωρίμανση και αμοιβαίους συμβιβασμούς. Δεν είναι μια μονομερής διαδικασία όπου κατατίθεται πρόταση για νόμο ή για άτομο και η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι. Αυτό είναι εκβιασμός για επικοινωνιακούς λόγους. (Γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΠαΣοΚ για απολογισμό του σημερινού Συνηγόρου του Πολίτη στη Βουλή και μετά να ακολουθήσει η ψήφιση του νέου Συνηγόρου;)
Η συναίνεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται περιπτωσιολογικά επικεντρώνοντας στις διαφωνίες και θεωρώντας αυτονόητη τις συμφωνίες. Τέλος όταν η αντιπολίτευση παίρνει πρωτοβουλία (τροπολογία του ΠαΣοΚ για την ακροδεξιά) θα πρέπει και η κυβέρνηση να μπαίνει στη διαδικασία αποδοχής.
***
Γιατί η Κύπρος αναβαθμίζει αεροπορική και ναυτική βάση
Ένα άγνωστο παρασκήνιο από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, σας μεταφέρω. Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει ενημερώσει για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναβαθμίσει την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς για το σχέδιο αυτό. Ακόμη και συμμετοχής, εμπλοκής τους.
Σημειώνεται πως η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης κρίνεται απαραίτητη από τους ειδικούς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε. Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά και στην αναβάθμιση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και ενόψει τούτου η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
***
Η γραβάτα με ελληνικά σημαιάκια του Καραμανλή
Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη, έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φόρεσε εκείνη την γραβάτα που του αρέσει, με ελληνικά σημαιάκια, όπως συνηθίζει όταν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Παρίστανται όλοι οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ του νομού. Δεν υπήρξε καμία… «κομματική παραφωνία» και πώς να υπάρξει, αφού στην εκδήλωση μίλησαν τόσο η Γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, όσο και ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας
Ξεχωριστές παρουσίες ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κωσταντίνου Μητσοτάκη, Σωτήρης Κούβελας ο οποίος κάθεται με τον συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Σπύρο Τσιτσόπουλο.