Στην χώρα μας εξετάζονται λύσεις, μετά το αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα του τελευταίου εξαμήνου. Για παράδειγμα η Ρόδος όπου δεν λειτουργεί δομή και υπάρχουν περί τους 500 μετανάστες σε πλατείες και πεζοδρόμιο.
ΒΗΜΑτοδότης
Στο μικροσκόπιο της ελληνικής κυβέρνησης μπήκαν, αμέσως με την λειτουργία τους, τα κλειστά κέντρα μεταναστών που δημιουργήθηκαν με ιταλικά χρήματα στην Αλβανία. Οι ελληνικές αρχές, (και κυρίως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, αφού εξέτασαν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το πείραμα αυτό, για πέντε λόγους, τους οποίους σας μεταφέρω:
1. Μεγάλο το κόστος, να σκεφτείτε ότι κέντρα στο Σεγκίν, 75 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Τίρανα, λέγεται πως στοίχισαν 670 εκατ. ευρώ. Ποσό εξαιρετικά μεγάλο, εκτός εάν σε αυτό προστέθηκαν και απαιτήσεις παραοικονομίας.
2. Τα ιταλικά κλειστά κέντρα στην Αλβανία, είναι χωρητικότητας 4.000 μεταναστών, εδώ εμείς έχουμε δεκαπλάσιους μετανάστες. Πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν λύνεται.
3. Κανένας ακόμα δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργήσουν. Με το «καλημέρα» υπήρξαν 12 επιστροφές στην Ιταλία, στη συμφωνία Ρώμης – Τιράνων.
4. Η συμφωνία είναι διμερής, δηλαδή της Ιταλίας και της Αλβανίας, χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνεπώς μένουν έξω οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί).
5. Τι θα συμβεί εάν κάποια στιγμή η Αλβανία, είτε επειδή υπάρχει μεγάλη ροή μεταναστών, είτε επειδή δεν επαρκούν τα ιταλικά κέντρα ανοίξει τα σύνορα; Το πρόβλημα συνεπώς είναι τεράστιο για μας.
Στην χώρα μας εξετάζονται λύσεις, μετά το αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα του τελευταίου εξαμήνου. Για παράδειγμα η Ρόδος όπου δεν λειτουργεί δομή και υπάρχουν περί τους 500 μετανάστες σε πλατείες και πεζοδρόμιο. Χθες μετακινήθηκαν οι 300. Αναζητείται λύση για τους άλλους 200.
Υπήρξε κατά καιρούς σενάρια για δημιουργία δομών ακόμα και σε μεγάλες βραχονησίδες, αλλά δεν προχώρησε είτε για πολιτικούς, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή δεν είχαν οι βραχονησίδες νερό.
Αυτή στιγμή η μοναδική λύση για την οποία συμφωνεί η χώρα μας και εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα είναι ότι δεν πρέπει να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι να συμπληρώσουμε ως επόμενο βήμα να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές.
***
Γιατί ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να τα εξηγεί όλα;
Είναι φανερή η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να δώσει έμφαση στην καταχρηστικά αποκαλούμενη καθημερινότητα. Πάει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από αμαξοστάσιο σε αμαξοστάσιο, κάνει αναρτήσεις, εξηγεί για τη φορολογία των πουρμπουάρ και πόσα άλλα, που κανονικά δεν θα έπρεπε να απασχολούν τον επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά στην καλύτερη περίπτωση κάποιους γραμματείς υπουργείων, άντε και κάποιους υφυπουργούς.
Το θέμα είναι ότι ο Μητσοτάκης αναγκάζεται να τα κάνει όλα αυτά, αφού δεν τα κάνει και κανείς άλλος.
***
Κάποιος πρέπει να υπογράφει στον ΣΥΡΙΖΑ
Λόγω Κασσελάκη που δεν είναι πρόεδρος κάποιος πρέπει να υπογράφει. Φερ ειπείν υπάρχουν οικονομικά θέματα κλπ. Αυτό θα γίνεται έως την εκλογή νέου προέδρου από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Παππά και επ’ αυτού έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικαστικές κινήσεις στον Άρειο Πάγο σχετικά με την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και την υπόθεση έτρεξε ο δικηγόρος και μέλος της ΚΕ Χρήστος Πετράκος.
***
Γιατί τσακώνονται στο ΠαΣοΚ;
Στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη μαθαίνω πως τα στελέχη «τσακώνονται» (λέμε τώρα) για το ποιος έκανε την μεγαλύτερη κινητοποίηση, ποιος τα πήγε καλύτερα από τον άλλον και γενικά πως υπάρχει μία αίσθηση “μαχαιρώματος” μεταξύ των υποστηρικτών που θέλουν να έχουν την επόμενη ημέρα τη δική τους θέση στον ήλιο.
Όσον αφορά το στρατόπεδο του Χάρη Δούκα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί κατηγορεί ο ένας τον άλλον για το ποιος έφταιξε και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής έφταιγε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που κάποιοι του χρέωναν οργανωτική αποτυχία. Την Κυριακή των εκλογών όμως έφταιγαν όλοι. Ο ένας κατηγόρησε τον άλλον κι όλοι μαζί τον Χάρη Δούκα και τον Χρήστο Πρωτόπαπα που είχε το γενικό πρόσταγμα.
***
Όταν τα ελληνικά F-16 πέταξαν φτερό με φτερό με τα αιγυπτιακά F-16 block40
Χθες έφθασε στην Αθήνα (και γέμισε το Σύνταγμα με αιγυπτιακές σημαίες) ο Αιγύπτιος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αντιστράτηγος Αχμέντ Φαθί Ιμπραήμ Καλίφα (Ahmed Fathi Ibrahim Khalifa), ως προσκεκλημένος του δικού μας Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημητρίου Χούπη. Μαθαίνω ότι συνοδεύεται από αρκετούς αξιωματικούς και θα έχει συνομιλίες για πολλά ζητήματα, στρατιωτικά και γεωπολιτικά. Μάλιστα τον είδε και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας στο γραφείο του.
Βέβαια μου λένε ότι θα παραστεί και στην τελική φάση της ασκήσεως »ΜΕΔΟΥΣΑ», η οποία γίνεται σήμερα στα Χανιά της Κρήτης. Σας έγραφα στις αρχές της εβδομάδας για αυτήν την άσκηση. Όπου συμμετέχουν πολλά πλοία από διάφορες χώρες, όπως φρεγάτα γαλλική, ελικοπτεροφόρο αιγυπτιακό, πολεμικό πλοίο από τη Σαουδική Αραβία και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, αρματαγωγά του Πολεμικού μας Ναυτικού. Να μην ξεχάσω όμως να αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι πιλότοι μας με τα F-16, που πετάνε μαζί με τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους πάνω από το Αιγαίο μας!
***
Ο Μέγας Μάγιστρος, το γεύμα με ξινομηζύθρα Σύρου στο Προεδρικό και οι τέσσερις υπουργοί
Είχα, πως να το κάνουμε, μια απορία τι γυρεύει στην Ελλάδα ο Μεγάλος Μάγιστρος, ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τέσσερις υπουργοί παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα μαζί του και κατάθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.Έψαξα, ρώτησα και έμαθα: Πρώτα απ΄όλα έμαθα τον πλήρη τίτλο του. Είναι ο Mεγάλος Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας, Fra’ John Dunlap (Αδελφός Τζον Ντάνλαπ).
Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι το ρωμαιοκαθολικό αυτό Τάγμα, γνωστό και ως Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, με ιστορία άνω των 1000 ετών και προέλευση από τους σταυροφόρους Ιωαννίτες Ιππότες, αποτελεί τη μικρότερη κρατική οντότητα διεθνώς και συνδέεται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη χώρα μας. Και τούτο γιατί:
Η Ρόδος αποτέλεσε έδρα του για περίπου δύο αιώνες ως το 1523, όταν το Τάγμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί, υποκύπτοντας στους Οθωμανούς, και να μετακινηθεί στη Μάλτα. Το 1565 οι Ιωαννίτες Ιππότες κατάφεραν να αποκρούσουν την πολιορκία της Μάλτας από τα οθωμανικά στρατεύματα, με την καθοριστική συμβολή του Έλληνα Παύλου Λάσκαρη. Ο γιος του Ιωάννης Λάσκαρης έγινε μάλιστα ο Τρίτος Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος.
Το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας έχει σήμερα έδρα τη Ρώμη και τελεί υπό την αιγίδα του Βατικανού. Έχει καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 113 κράτη. Η Ελλάδα σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Τάγμα το 2021. Το πλούσιο ανθρωπιστικό του έργο είναι ευρέως αναγνωρισμένο, με παρουσία σε κρίσιμες περιοχές όπως η Γάζα, η Ουκρανία και η Συρία.
Ο αρχηγός του Τάγματος, Fra’ John Dunlap, είναι καναδικής καταγωγής, νομικός και εμφορείται από ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα προς τη χώρα μας, τα οποία εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Dunlap έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις συνομιλίες με τον επικεφαλής του νοσοκομειακού τάγματος συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο γεύμα (στο Προεδρικό Μέγαρο) ήταν παρούσα η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία στη συνέχεια μετέβη στη Ρόδο, για να παρευρεθεί στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου των Ιπποτών, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η ανακαίνιση των τεσσάρων αιθουσών του Μουσείου πραγματοποιήθηκε, άλλωστε, με τη συμβολή του Τάγματος.
Ιδιαίτερη συνομιλία με τον κ. Dunlap είχε, στο πλαίσιο της επίσκεψης, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του Τάγματος, παρέστη στην τελετή κατάθεσης στεφάνου από τον κ. Dunlap στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τον προέπεμψε στο αεροδρόμιο. O κ. Κώτσηρας εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και επεσήμανε την αξία του διαθρησκειακού διαλόγου, στον οποίο και οι ρωμαιοκαθολικοί συνομιλητές μας δίνουν μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα στη σημερινή ευαίσθητη συγκυρία.
Το προεδρικό μενού με την Εβρίτισσα σεφ
Κλείνω με τα όσα έχω να σας πω για τον Μέγα Μάγιστρο με το γεύμα στο Προεδρικό. Αρχίζω με την σεφ, που είναι η Κωνσταντίνα Κασπαρίδου με καταγωγή από τον Έβρο.
Μενού: Σαλάτα με μελιτζάνα, ξινομηζύθρα Σύρου, κρίταμο και κάππαρη. Κυρίως πιάτο: Μοσχάρι με πατάτα ροστί και μυρωδικά και επιδόρπιο: Σιμιγδαλένιος χαλβάς με κανέλλα, αμύγδαλα, σταφίδες Κορίνθου και παγωτό κανέλα.