Τα Ellinika Hoaxes, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ήταν ο «εκλεκτός» του Facebook που ανέλαβε να ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων που αναρτώνται, προκειμένου να αποφεύγονται τα fake news.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Facebook, ο νέος συνεργάτης στην Ελλάδα θα λαμβάνει παράπονα των αναγνωστών για ψευδείς ειδήσεις και αφού κάνει τις αξιολογήσεις του, θα δίνει έγκριση αξιοπιστίας.
Το site Ellinika Hoaxes είχε αρχικά εμφανισθεί ως μπλογκ, και το 2017 ανακοινώθηκε από την Athens Voice – η οποία είναι γνωστό ότι προωθεί συστηματικά τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη- η συνεργασία τους.
Λίγο καιρό αργότερα, και συγκεκριμένα την πρώτη Νοεμβρίου του 2018, τα Εllinika Hoaxes γίνονται Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία, με το σχετικό καταστατικό και έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Από μια πρώτη ματιά στο site τους φαίνεται ότι δεν υπάρχει η διαφήμιση που θα μπορούσε να το χρηματοδοτεί, εκτός από κάποια Google Ads, θέτοντας το ερώτημα του ποιοι είναι οι πόροι που το στηρίζουν.
Οι πόροι που επικαλείται το Ellinika Hoaxes στο site του
Σύμφωνα με αυτά που αναγράφονται στο site: «Πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και χρηματοδοτούμαστε. Αυτή τη σελίδα θα ενημερώνεται άμεσα με όλες τις αλλαγές σχετικά με την χρηματοδότηση μας.
Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία:
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά χρηματοδότηση από τρίτους. Καλύπτουμε μόνοι μας τα λίγα έξοδά μας και βασιζόμαστε στην εθελοντική εργασία που γίνεται στον ελεύθερο χρόνο. Οι αρθρογράφοι μας δεν αμείβονται.
Οι διαφημιζόμενοι δεν έχουν καμία επαφή με το προσωπικό του ιστότοπου και δεν επηρεάζουν με κανέναν τρόπο το περιεχόμενο που δημοσιεύουμε. Επίσης δεν υπάρχει αμοιβή για τους εξωτερικούς συνεργάτες μας.
Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε διαφημιστικό τμήμα. Τη διαχείριση της διαφήμισης την έχουμε παραχωρήσει στην Athens Voice η οποία μας διαθέτει server και τεχνικό για την σελίδα μας. Δεν δεχόμαστε σχετικά διαφημιστικά έσοδα, και όλα τα έσοδα των διαφημίσεων, καταλήγουν στην Athens Voice, η οποία ως αντάλλαγμα, καλύπτει τα έξοδα του server και του τεχνικού συμβούλου. Η Athens Voice όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή της θεματολογίας μας, αλλά πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε διαψεύσει άρθρα της. Σχετικά παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ (σ.σ. παρατίθενται ορισμένα λινκ).
Δεν δεχόμαστε πολιτική διαφήμιση ούτε δεχόμαστε καμία άλλη μορφή χρηματοδότησης από πολιτικά κόμματα ή πολιτικές εκστρατείες.
Μέχρι σήμερα, δεν ζητήσαμε δωρεές από τους αναγνώστες μας, οργανώσεις ή εταιρίες και δεν έχουμε λάβει δωρεά. Η χρηματοδότηση από δωρεές είναι ένα θέμα που μελετάμε για να μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε περισσότερες δημοσιεύσεις και ειδήσεις, αλλά ακόμη δεν το έχουμε αποφασίσει.»
Το καταστατικό της εταιρείας
Αυτά γράφονται στο site, ενδιαφέρον όμως έχει τι γράφει το ίδιο το καταστατικό της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο: «Τα έσοδα της εταιρείας για τη χρηματοδότηση των μη κερδοσκοπικών σκοπών της θα προέρχονται από συνδρομές των μελών , δωρεές πολιτών και σκοπών της θα προέρχονται από συνδρομές των μελών, δωρεές πολιτών και επιχειρήσεων, επιχορηγήσεις από κρατικούς και Ευρωπdίκούς φορείς και υπηρεσίες, διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και κάθε άλλη πρόσοδο που μπορεί να προκύψει νομίμως από τη λειτουργία και δράση της εταιρίας.»
Δηλαδή, από το «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά χρηματοδότηση από τρίτους. Καλύπτουμε μόνοι μας τα λίγα έξοδά μας και βασιζόμαστε στην εθελοντική εργασία που γίνεται στον ελεύθερο χρόνο. Οι αρθρογράφοι μας δεν αμείβονται. Μέχρι σήμερα, δεν ζητήσαμε δωρεές από τους αναγνώστες μας, οργανώσεις ή εταιρίες και δεν έχουμε λάβει δωρεά. Η χρηματοδότηση από δωρεές είναι ένα θέμα που μελετάμε για να μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε περισσότερες δημοσιεύσεις και ειδήσεις, αλλά ακόμη δεν το έχουμε αποφασίσει», πάμε, βάσει καταστατικού, σε συνδρομές μελών, δωρεές πολιτών και επιχειρήσεων, επιχορηγήσεις από διάφορους φορείς και υπηρεσίας κλπ.
Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα, ποιοι είναι οι δωρητές, ποιες οι επιχορηγήσεις και που είναι όλα αυτά αναρτημένα ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία του ελεγκτή της αξιοπιστίας.
Προκύπτει επίσης το ερώτημα αν ένας από τους χρηματοδότες είναι γνωστός μιντιάρχης και εφοπλιστής;
Ο… αξιόπιστος τρόπος για να ελεγχθεί ο ελέγχων την αξιοπιστία των άλλων είναι να δημοσιοποιήσει όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία…
Ολόκληρο το καταστατικό:
ΠΗΓΗ: documentonews.gr