Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση από το Tech Transparency Project (TTP) αποκάλυψε 450 διαφημίσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ
Πακέτα κοκαΐνης, σακούλες κάνναβης και σωροί πάνω σε σωρούς από χάπια. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παράνομες ουσίες που κρύβονται στις πιο σκιερές γωνιές του σκοτεινού ψηφιακού ιστού. Ωστόσο, οι έμποροι ναρκωτικών δεν χρειάζεται πλέον να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρύβουν τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο –χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram ως ευκολότερη εναλλακτική λύση.
Από τον Matthew Field/Telegraph
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν ολοένα και περισσότερο διαφημίσεις επί πληρωμή που περιέχουν ποικιλία παράνομων ουσιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σκληρά ναρκωτικά είναι σε πώληση μέσω δεκάδων διαφημίσεων, συχνά υποδεικνύοντας στους αγοραστές κρυπτογραφημένες εφαρμογές smartphone για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή.
Το παράνομο εμπόριο ανθεί παρά το γεγονός ότι η Meta, η οποία κατέχει τόσο το Facebook όσο και το Instagram, ισχυρίζεται ότι επιβάλλει αυστηρή απαγόρευση της πρακτικής.
Έρευνα που διεξήχθη από την Telegraph δείχνει ότι αρκετοί λογαριασμοί εμπόρων ναρκωτικών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στο Facebook και στο Instagram χρησιμοποιούν διαφημίσεις τις οποίες πληρώνουν οι ίδιοι για να πραγματοποιούν το εμπόριο τους.
Σε μια διαφήμιση του Ιουλίου σε μια σελίδα που χρησιμοποιείται από έναν φερόμενο έμπορο ναρκωτικών, ένας χρήστης ρώτησε: «Κοκαΐνη;». Ο διαχειριστής της σελίδας απάντησε: «Ναι».
Μια άλλη ανάρτηση στο Facebook, η οποία ήταν εμφανής όλο τον Αύγουστο, συνδέονταν με έναν κρυπτογραφημένο λογαριασμό στο Telegram που είχε σχεδόν 6.000 ακόλουθους. Ο λογαριασμός υποσχόταν παραδόσεις κοκαΐνης, ηρωίνης, MDMA και άλλων προϊόντων, όπως πλαστά τραπεζογραμμάτια, προσφέροντας αποστολή μέσω του Ταχυδρομείου.
Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση από το Tech Transparency Project (TTP) –μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ερευνά την επιρροή μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών– αποκάλυψε 450 διαφημίσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ που φαινόταν να προωθούν παράνομα ναρκωτικά στο Facebook και το Instagram. Αυτά περιελάμβαναν θανατηφόρα οπιοειδή.
Ενώ εδώ και καιρό υπάρχουν καταγγελίες ότι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, το πλήθος των διαφημίσεων έγινε εμφανής μόνο αφότου το Facebook αναγκάστηκε να δημιουργήσει μια τεράστια βιβλιοθήκη ψηφιακών διαφημίσεων σύμφωνα με τους νέους τεχνολογικούς νόμους της ΕΕ.
Η κίνηση αυτή αποκάλυψε διαφημίσεις που εμφανίζουν ανοιχτά κάτι που φαίνεται να είναι πακέτα κοκαΐνης, σακούλες κάνναβης και συνθετικά ναρκωτικά –μερικές από τις οποίες έλαβαν χιλιάδες προβολές από λογαριασμούς σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Facebook βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην Αμερική, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα δείχνουν πώς η Βρετανία είναι επίσης ευάλωτη στο διαδικτυακό πρόβλημα των ναρκωτικών του τεχνολογικού γίγαντα, το οποίο έχει πρόσφατα τραβήξει την προσοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος της χώρας.
Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της όσον αφορά απειλές, η εποπτική αρχή δήλωσε: «Οι διαδικτυακές αγορές ναρκωτικών χρησιμοποιούνται για την πώληση παράνομων ναρκωτικών, με τους χρήστες να μπορούν να αγοράζουν ναρκωτικά μέσω διαδικτύου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παρέχουν στους εμπόρους έναν γρήγορο, αποτελεσματικό, εύκολο και ανώνυμο τρόπο διαφήμισης και διευκόλυνσης της προμήθειας ναρκωτικών σε μεγάλο αριθμό χρηστών. Η χρήση ταχυδρομικών συστημάτων για τη διανομή ναρκωτικών εντός και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται».
Σε νέα ανάλυση που κοινοποιήθηκε στην Telegraph, το TTP είπε ότι είχε αναφέρει 25 ύποπτες διαφημίσεις ναρκωτικών που εμφανίστηκαν στο Facebook. Μόνο τρεις καταργήθηκαν πριν η ομάδα δημοσιεύσει την έκθεσή της τον περασμένο μήνα, με την Katie Paul, διευθύντρια του TTP, να ισχυρίζεται ότι «οι περισσότερες από αυτές το έκαναν στα φανερά».
Ορισμένες σελίδες που προηγουμένως διέθεταν φάρμακα στην αγορά αφέθηκαν επίσης στο διαδίκτυο από το Facebook ακόμη και μετά τον αποκλεισμό των διαφημίσεών τους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες διαφήμισης της Meta, η εταιρεία ελέγχει όλες τις διαφημίσεις πριν εμφανιστούν στον ιστότοπό της, βασιζόμενη κυρίως σε αυτοματοποιημένα συστήματα που μπορούν να αξιολογήσουν εικόνες, κείμενο και βίντεο για παραβιάσεις των κανόνων της.
Παρόλα αυτά, οι εγκληματίες καταφέρνουν να περνούν τους ελέγχους, δημοσιεύοντας εικόνες που περιέχουν σκληρά ναρκωτικά, σύνεργα ναρκωτικών ή ευφημισμούς – όπως η χρήση ενός emoji χιονιού για αναφορά στην κοκαΐνη.
«Είναι σαφές ότι δεν εφαρμόζουν αυτόν τον αυτοματισμό με αποτελεσματικό τρόπο και αυτές οι διαφημίσεις φαρμάκων συνεχίζουν να περνούν», λέει η Paul. «Ό,τι και να ισχυρίζονται ότι κάνουν δεν είναι αρκετό». Η ίδια προσθέτει ότι το TTP μοιράστηκε ήδη τα ευρήματά του με την Ofcom, τη ρυθμιστική αρχή τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας εκπρόσωπος της Ofcom είπε ότι ο οργανισμός εργάζεται «με συνεχή ρυθμό» για να οριστικοποιήσει ένα νέο σύνολο κανόνων για τις βλάβες στο διαδίκτυο.
Ο Paul Raffile, αναλυτής πληροφοριών που έχουν να κάνουν με τις απειλές στο διαδίκτυο, λέει: «Η Meta σίγουρα θα μπορούσε να ελέγχει όλες τις διαφημίσεις, όπως άλλωστε ισχυρίζονται ότι κάνει, και δεδομένου ότι είναι δραστηριότητα που δημιουργεί κέρδη, σίγουρα θα μπορούσε να στελεχώσει τον τομέα των διαφημίσεων με περισσότερους συντονιστές πριν από τη μετάδοση των διαφημίσεων».
Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Οι έμποροι ναρκωτικών είναι εγκληματίες που εργάζονται σε πλατφόρμες και κοινότητες, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση αυτής της δραστηριότητας. Τα συστήματά μας έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν προληπτικά και να επιβάλλουν φραγή στο περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες και απορρίπτουμε εκατοντάδες χιλιάδες διαφημίσεις για παραβίαση των πολιτικών μας για τα ναρκωτικά. Συνεχίζουμε να επενδύουμε πόρους και να βελτιώνουμε περαιτέρω την επιβολή μας σε αυτό το είδος περιεχομένου».
Η Meta πρόσθεσε ότι έχει ήδη απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς και τις διαφημίσεις που φάνηκε να παραβιάζουν τις πολιτικές της μετά τις επισημάνσεις της Telegraph.
Η εταιρεία λέει ότι μόλις το 0,05% των προβολών στο Facebook περιλαμβάνει αναρτήσεις που παραβιάζουν την πολιτική περιορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών της –η οποία περιλαμβάνει παράνομες ουσίες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Facebook που πρέπει να αντιμετωπίσει την πώληση ναρκωτικών στο διαδίκτυο.
Το Snapchat έχει μηνυθεί στις ΗΠΑ για λογαριασμό 60 οικογενειών που ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους πέθαναν ως αποτέλεσμα υπερβολικής δόσης από φάρμακα που αγόρασαν μέσω της εφαρμογής.
Η Paul, του TTP, προειδοποιεί ότι η μάχη για να σταματήσει το πρόβλημα είναι μόλις στην αρχή της: «Πιστεύουμε ότι η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη και απλά δεν αντιμετωπίζεται».
Ένας εκπρόσωπος του Telegram δήλωσε: «Η Telegram παρακολουθεί ενεργά επιβλαβές περιεχόμενο στην πλατφόρμα της, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης παράνομων ουσιών. Οι συντονιστές χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό προληπτικής παρακολούθησης των δημόσιων τμημάτων της πλατφόρμας, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και αναφορές χρηστών για την κατάργηση περιεχομένου που παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών του Telegram».