Τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο έλληνας δημοσκόπος Ντέιβιντ Παλαιολόγος (David Paleologos), είναι ο πιο αντικειμενικός ή, εάν θέλετε, ο πιο ακριβής από τους υπόλοιπους. Είναι ο μόνος που είχε προβλέψει με ακρίβεια τη νίκη του Τραμπ επί της Χίλαρι, τότε που οι πάντες έστελναν πρόωρα τη Χίλαρι στον Λευκό Οίκο.
ΒΗΜΑτοδότης
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν σας έλεγα ότι τα επιτελεία των δύο μονομάχων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου κρέμονται από τα χείλη ή μάλλον, για να ακριβολογήσω, από τις μετρήσεις ενός Ελληνα, κυρίως από τις δημοσκοπήσεις του της τελευταίας στιγμής. Τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο έλληνας δημοσκόπος Ντέιβιντ Παλαιολόγος (David Paleologos), τρίτης γενιάς μετανάστης με καταγωγή από τον Μυστρά, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Suffolk (SUPRC), όπου εργάζεται από το 2002 διεξάγοντας δημοσκοπήσεις σε όλη την Πολιτεία της Μασαχουσέτης και αναλύσεις ερευνών bellwether («πρωτοποριακές») σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, είναι ο πιο αντικειμενικός ή, εάν θέλετε, ο πιο ακριβής από τους υπόλοιπους. Είναι ο μόνος που είχε προβλέψει με ακρίβεια τη νίκη του Τραμπ επί της Χίλαρι, τότε που οι πάντες έστελναν πρόωρα τη Χίλαρι στον Λευκό Οίκο.
Οι προεδρικές δημοσκοπήσεις του SUPRC έχουν ήδη προβλέψει με εκπληκτική ακρίβεια αποτελέσματα σε πολλές βασικές Πολιτείες μάχης. Η έρευνα αιχμής του SUPRC του Ντέιβιντ Παλαιολόγου έχει κερδίσει τόσο εθνική όσο και διεθνή προσοχή για τον υψηλό βαθμό ακρίβειάς της. Αποτέλεσμα είναι να θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους δημοσκόπους του Bay State. Τώρα στις ΗΠΑ, όπου έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο πάνω από 20 εκατ. Αμερικανοί, περιμένουν τις τελευταίες μετρήσεις του, τη στιγμή που πολλές άλλες εταιρείες δίνουν έως τώρα καθαρό προβάδισμα στον Τραμπ έναντι της Κάμαλα.
Ο έλληνας δημοσκόπος David Paleologos.
***
Οι ξάγρυπνοι του ΓΕΕΘΑ
Σε μία από τις πλέον απόρρητες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ, με επιτελείς και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (μαζί με στρατιωτικούς του Γραφείου Πληροφοριών), τα φώτα παραμένουν ανοικτά κάθε νύκτα. Βλέπετε, είναι η επιτελική υπηρεσία που παρακολουθεί και εξετάζει δύο πολέμους: τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Εξετάζουν τις νέες μορφές πολέμου, τα νέα όπλα, τη χρήση των drones, τις επιθέσεις ή τις άμυνες των στρατευμάτων και γενικά την τεχνική των πολέμων που χρησιμοποιούν και τα στρατόπεδα των εμπολέμων. Τα συμπεράσματά τους, ύστερα από προσεκτική ανάλυση και επεξεργασία, τα αποστέλλουν σε επιτελείς σε νευραλγικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ως ένα είδος σεμιναρίου για τη μοντέρνα εκδοχή του πολέμου.
***
Η γυναίκα πρέσβης σε θέση στο ΝΑΤΟ
Η πρέσβης Βασιλική (Βάσω) Γούναρη είναι η πρώτη γυναίκα που τοποθετείται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Η τοποθέτησή της σε αυτή τη σημαντική θέση προήλθε ύστερα από μια σειρά από… καραμπόλες πρέσβεων του τελευταίου μήνα. Και εξηγούμαι. Αποχώρησε η πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού και τοποθετήθηκε στο Cabinet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και μάλιστα με αρμοδιότητες τις διεθνείς σχέσεις.
Αποχώρησε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ ο πρέσβης Μίλτων Νικολαΐδης και ανέλαβε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Τη θέση του στο ΝΑΤΟ αναλαμβάνει η πρέσβης Γούναρη (σύζυγος του πρέσβη μας στο Λονδίνο Ι. Τσαούση), πολύπειρη σε θέματα πολιτικής της ασφάλειας και αφοπλισμού. Εως τώρα υπηρετούσε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Στο ΝΑΤΟ είχε υπηρετήσει στο παρελθόν και άλλη μια γυναίκα, η Αικατερίνη Νασίκα, σημερινή πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον, αλλά ως δεύτερη.
Η κ. Βασιλική Γούναρη.
***
Η D-Day και ο Σαμαράς
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά να έχουν μπει πλέον στα χαρακώματα, οι συζητήσεις στην ΚΟ της ΝΔ αρχίζουν και παίρνουν συγκεκριμένη μορφή. Η D-Day είναι προφανώς η 8η Νοεμβρίου και η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν. Εκεί θα φανεί προς τα πού πάει το πράγμα στα ελληνοτουρκικά (αν πάει, δηλαδή…) και στη συνέχεια είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δούμε και πού το πάει ο πρώην πρωθυπουργός.
***
Ομως, με τα όσα έχουν μεσολαβήσει, στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει αρχίσει να συζητείται σχεδόν ανοιχτά κάτι άλλο για τις επόμενες κινήσεις του Σαμαρά. Και το βλέμμα στρέφεται στη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού. Θα ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός; Θα καταψηφίσει; Θα απέχει; Σχετική ερώτηση έγινε στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές, αλλά απάντησε θαρρετά μπορώ να πω, λέγοντας ότι μια άρνηση ψήφου του Σαμαρά «θα είναι μείζον πολιτικό γεγονός».
Πονοκέφαλος στο ΠαΣοΚ
ΠαΣοΚ χωρίς προβλήματα γίνεται; Δεν γίνεται. Με πληροφορούν πως η σύνθεση στο νέο όργανο, αυτό το συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, έφερε πολλές φουρτούνες (για πολλούς αναμενόμενες) στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι περισσότεροι, αυτοί δηλαδή που τα προσέχουν όλα, παρατήρησαν ότι απουσίαζε το όνομα του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου, κάτι που προκάλεσε πονοκέφαλο. Και ξέρετε γιατί; Επειδή νόμιζαν (τι νόμιζαν δηλαδή, ήταν βέβαιοι) ότι ξεχάστηκε να συμπεριληφθεί ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο…
Στη συνέχεια είχαμε την αντίδραση Δούκα (επίσης αναμενόμενη), όμως δεν ήταν η μόνη. Ανεπίσημα ακόμη ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος στάθηκε στη σύνθεση του οργάνου. Κορυφαίο στέλεχος και μάλιστα ήπιων τόνων μου μετέφερε την ανησυχία του. Στάθηκε δε στο γεγονός πως ο Νίκος Χριστοδουλάκης θα συνεδριάζει με την Αννα Διαμαντοπούλου και τα νέα πρόσωπα που πολιτικά ακόμη είναι «άγουρα» – το θέτω όσο πιο κομψά μπορώ, προκειμένου να μη λογοκριθώ… Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν όντως πήρε το μήνυμα της κάλπης ο Νίκος Ανδρουλάκης ή απλά συνεχίζει με μικρές υποχωρήσεις τη δική του πορεία.
***
Νέο κόμμα
Δεν ξέρω τι λένε δημόσια, αλλά εγώ μαθαίνω πως τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης θα την κάνει την κίνηση. Ποια κίνηση; Μου είπαν ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος. Τι άλλο ενδιαφέρον έμαθα από καλή πηγή από τις ΗΠΑ; Συνεργάζεται με εταιρεία επικοινωνίας που θα συνδράμει σε επίπεδο συμβουλών την προσπάθεια του νέου κόμματος. Και μάλιστα με δημοσιεύματα από το εξωτερικό. Τι άλλο μου είπε ο άνθρωπός μου; Ο Στ. Κασσελάκης μιλάει πολύ καλά και τον στηρίζει ηθικά και συμβουλευτικά η οικογένεια γνωστού ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, ο οποίος όμως προτιμά στις ΗΠΑ τον Τραμπ αντί για την Κάμαλα Χάρις.
***
Ικανοποίηση στο επιτελείο Τσίπρα
Μεγάλη ικανοποίηση μαθαίνω ότι επικρατεί στο επιτελείο Τσίπρα για την επιτυχία της εκδήλωσης του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την ακρίβεια και τις προοπτικές της οικονομίας. Οπως μου μετέφερε συνεργάτης του Ινστιτούτου, «περιμέναμε ότι θα γεμίζαμε την πλατεία, αλλά γέμισαν τα θεωρεία και ο κόσμος έφτανε μέχρι έξω». Ομως αυτό που τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο κόσμος αυτός έμεινε και παρακολούθησε μέχρι τέλος τη συζήτηση. «Υπάρχει κόσμος που αγωνιά για τη ζωή του και ψάχνει απαντήσεις» έλεγε.
***
Και μια και ο λόγος για τις δράσεις του Αλέξη Τσίπρα μέσω του Ινστιτούτου του, η ομιλία του οποίου πυροδότησε πολλές συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι («η μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει» είπε), στις προθέσεις του είναι η σύγκλιση και η συνεννόηση με άλλα ινστιτούτα, ιδρύματα και προσωπικότητες που κινούνται στο ίδιο πεδίο αναζήτησης και προβληματισμού για κοινές επεξεργασίες, κάτι που ήδη δοκιμάστηκε στην ημερίδα του Ινστιτούτου για τη ακρίβεια όπου συμμετείχαν το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών – ΕΝΑ του Γιάννη Δραγασάκη και οι καθηγητές και πρώην υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης (αν και ήταν συγκρατημένος – «να μη βιαστούμε» είπε) και Λούκα Κατσέλη. Σε αυτή την κατεύθυνση ίσως να δούμε προσεχώς κοινές διεργασίες με άλλα ινστιτούτα, όπως του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην ημερίδα. Πάντως το βέβαιο είναι ότι κάτι κινείται στον χώρο των ιδεών και των φορέων τους που ίσως αποτελέσει ένα «ρεαλιστικό πρώτο βήμα» στην κατεύθυνση της «συνεννόησης» στον προοδευτικό χώρο.
***
Η «ακύρωση» του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή είχε έναν ισχυρό συμβολισμό: ήταν μια κίνηση πολιτικής απονομιμοποίησης του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ενός πολιτικού καταδικασμένου 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι δεν τον αναγνωρίζει σε αυτό το θεσμικό αξίωμα. Η δυσφορία του κ. Παππά ήταν έκδηλη. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενε, στον βαθμό τουλάχιστον που εκδηλώθηκε – με την αποχώρηση Μητσοτάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας.
«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μου έκανε ένα τέτοιο “δώρο’’» έλεγε στους διαδρόμους της Βουλής ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και «εκλεκτός» του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέπεσε του αξιώματός του με την «ευγενική χορηγία» του κ. Παππά, ο οποίος συνεχίζει τη μοναχική του πορεία στο υπό διάλυση κόμμα του, «απολαμβάνοντας» τα προνόμια του θεσμικού του ρόλου. Διότι, όπως έχει δείξει στην ταραχώδη και «αμαρτωλή» πολιτική σταδιοδρομία του, παραμένει πάντα απτόητος, εναλλάσσοντας τους ρόλους του και διαπρέποντας στο παρασκήνιο, προκαλώντας την έκπληξη ακόμα και των πιο μυημένων στις ίντριγκες και στις μηχανορραφίες.