Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες, μπορεί να προβλέψει το ενδεχόμενο υπερχείλισης, για κάθε ποταμό οπουδήποτε στη Γη! Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορούν να αποφευχθούν καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο μοντέλο ΑΙ, από άλλα αντίστοιχα, είναι ότι δεν χρειάζεται ιστορικά αρχεία για να κάνει προβλέψεις. Ονομάζεται ED-DLSTM και χρησιμοποιεί στοιχεία όπως το υψόμετρο και η βροχόπτωση.
Όπως ανακοινώθηκε σε επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Innovation» (6 Μαΐου) – από την ομάδα των ερευνητών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS)- πάνω από το 95% των μικρών και μεσαίων λεκανών σε όλο τον κόσμο στερούνται ή έχουν περιορισμένα υδρολογικά αρχεία, γεγονός που καθιστά δύσκολο να βασιστεί κανείς σε μοντέλα που χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες για την πρόβλεψη βροχοπτώσεων και πλημμυρών.
Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί μόνο μετεωρολογικά στοιχεία, όπως βροχόπτωση και θερμοκρασία, καθώς και στατικά γεωλογικά χαρακτηριστικά, που λαμβάνονται με δορυφορικά μέσα που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.
Οι επιτυχημένες δοκιμές των επιστημόνων τόσο στην Κίνα, όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη (όπως στη Χιλή και τις ΗΠΑ) γεννούν ελπίδες για την αξιοποίηση του νέου μοντέλου ΑΙ προς όφελος της ανθρωπότητας, με εφαρμογή σε πολλούς τομείς (πχ Πολιτική Προστασία, Γεωργία, Ποταμοπλοΐα κά).